Rastie počet aj objem obchodov cez elektronické trhovisko

TASR
9.5.2015 15:01

Vyše 4000 obchodov v celkovej hodnote 17,460 milióna eur sa doteraz uzatvorilo prostredníctvom Elektronického kontraktačného systému, pričom tieto čísla každým dňom narastajú. Svedčí to o funkčnosti tohto efektívneho spôsobu obstarávania.

Rastie počet aj objem obchodov cez elektronické trhovisko
TASR/Martin Baumann

Priemerná dosiahnutá úspora, to znamená rozdiel medzi vstupnou cenou obstarávaného objektu a konečnou cenou, za ktorú sa nákup zrealizoval, dosiahla viac ako 21 %. V praxi to znamená úspory v desiatkach tisíc eur z verejných zdrojov.

"Elektronické trhovisko je v súčasnosti jediný plne elektronizovaný anonymný systém bez ľudského zásahu, ktorý automaticky generuje zmluvy na základe výsledkov súťaže, ktorá sa odohráva aukčným spôsobom v priamom prenose a pod neobmedzenou verejnou kontrolou. Už výsledky za prvé mesiace fungovania ukázali, že systém prináša podstatné odbúranie zbytočnej byrokracie, úsporu času a najmä úsporu verejných zdrojov," povedala poradkyňa ministra vnútra a koordinátorka projektu EKS Tatiana Behrová.

Podľa jej slov tak v priebehu štvormesačnej skúšobnej prevádzky, ako aj počas "ostrého" fungovania sa podarilo odstrániť nedostatky, ktorým sa nevyhne žiaden veľký projekt. Postupne nastáva zlepšenie aj v oblasti opisov predmetu zákazky. Práve v opise zákazky boli najčastejšie pochybenia zo strany obstarávateľov, keďže nie vždy a kvalitne záujemca opíše to, čo vlastne potrebuje nakúpiť. Knižnica opisných formulárov, ktorá najviac zjednodušuje obchodovanie na elektronickom trhovisku, obsahuje už takmer 13.500 opisov, teda príkladov verejného obstarávania na konkrétny tovar alebo službu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok