Únia chce spolupracovať s Čínou aj proti obchodovaniu s ľuďmi

TA3, TASR
6.5.2015 15:51

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová pokračuje v návšteve Číny. Stretla sa s ministrom zahraničných vecí Li Kche-čchiangom. Mogherniová absolvuje prvú návštevu Ázie vo funkcii šéfky európskej diplomacie.

Prioritou je zastavenie násilností na Ukrajine

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová počas návštevy Číny uviedla, že EÚ nemá záujem na tom, aby Rusko bolo destabilizované a izolované. Vysvetlila, že sankcie uvalené EÚ na Rusko naďalej platia preto, lebo mierové dohody o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny nie sú plne implementované.

V príhovore k študentom Pekinskej univerzity Mogheriniová ďalej uviedla, že aj keď Rusko nevníma ako aktéra nestability, porušovanie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny je predmetom všeobecných obáv.

Zdôraznila, že prioritou EÚ - i Číny, ako podotkla - je zastavenie násilností na Ukrajine. Úsilie EÚ je podľa nej zamerané na dôsledné plnenie minských mierových protokolov, k čomu Únia aj konkrétne prispieva.

Zo sankcií poľaviť nechce

Šéfka európskej diplomacie sankcie EÚ voči Rusku nepovažuje za politiku v pravom slova zmysle, ale za jej nástroj. "Budeme sa ho držať, kým minská dohoda nebude plne implementovaná," uviedla.

Mogheriniová poznamenala, že Rusko bolo často v mnohých iných oblastiach, napríklad na rokovaniach o jadrovom programe Iránu, konštruktívnym partnerom. "Destabilizované a izolované Rusko nie je v záujme EÚ, určite nie je v záujme ruského národa a myslím, že ani v záujme ruského vedenia, ale je na nich, aby sa rozhodli," dodala európska diplomatka.

Lavrovova kritika voči EÚ

Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula výrok ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, keď vyhlásil, že existujú náznaky, akoby "niektoré sily v EÚ boli pripravené kyjevskému vedeniu odpustiť neplnenie minských protokolov". Ako príklad uviedol neplnenie dohody podpísanej vo februári 2014 medzi vtedajšou opozíciou a prezidentom Viktorom Janukovyčom, ako aj otáľanie Kyjeva s prípravou ústavnej reformy za účasti všetkých regiónov a všetkých politických síl, ktorá je zakotvená v dohode uzavretej pred rokom v Ženeve.

Lavrov kritizoval, že EÚ vyžaduje plnenie minských protokolov len od Moskvy, ale prechádza mlčaním nečinnosť Kyjeva. Ruský minister vyhlásil, že Rusko bude spolupracovať s EÚ, ak nepredĺži sankcie, ktoré naň uvalila v reakcii na anexiu Krymského polostrova a neskoršie aktivity Ruska v súvislosti s konfliktom na východe Ukrajiny. Upozornil však, že Rusko bude považovať za nutné "posudzovať spoľahlivosť svojich partnerov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok