Po Bratislave navštívili Vlci aj Viedeň, udalosť sa zaobišla bez incidentov

TA3 TASR
3.5.2015 00:38

Ďalšou zastávkou Putinových vlkov na ceste po krajinách strednej Európy bola Viedeň. Do rakúskej metropoly dorazili včera krátko po 19. hodine.

Sprievod im robilo 20 sympatizantov

Dvaja členovia ruského motocyklového klubu Noční vlci dorazili v sobotu večer do Viedne, kde položili veniec k pamätníku sovietskych vojakov na Schwarzenbergplatz. Podľa rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF sa udalosť zaobišla bez incidentov.

Na ceste z Bratislavy, kde Noční
vlci položili veniec k pamätníku na Slavíne, ich sprevádzala polícia. Do Viedne napokon prišli dvaja motocyklisti z ruského klubu, sprievod im robilo približne 20 sympatizantov na motocykloch. Vo Viedni ich podľa ORF privítalo približne 500 priaznivcov i zvedavcov.

Smerujú do Berlína

Agentúra AP informovala, že niektorí z prítomných mali na sebe tričká s podobizňami ruského prezidenta Vladimira Putina, pričom ďalší držali transparenty s nápismi "Stop rusofóbii" a "Sme bratia a sestry - nie vojne".

Členovia klubu potom spolu s ruským veľvyslancom v Rakúsku Sergejom Nečajevom položili pri pamätníku veniec. Podľa veľvyslanca vo Viedni prenocujú a v nedeľu majú vyraziť smerom do Nemecka. Nemenovaný predstaviteľ veľvyslanectva uviedol pre ORF, že uvažujú o položení venca aj v juhonemeckom Norimbergu.

Ich cesta sa stretla s kritikou

Cieľom Nočných vlkov je Berlín, kde si chcú 9. mája pripomenúť víťazstvo v druhej svetovej vojne. Cesta členov klubu naprieč niekoľkými krajinami sa stretla s kritikou, že ide o propagandistickú akciu Kremľa.

Nemecko niekoľkým motocyklistom zrušilo víza. Najmenej trom Rusom znemožnili na letisku Berlín-Schönefeld vstup do Nemecka. Poľsko označilo turné za provokáciu a zakázalo motocyklistom vstúpiť na jeho územie. Podobné opatrenia prijala aj Litva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok