Afganská televízia vysielala naživo súd s 49 obvinenými z ubitia ženy

TASR
2.5.2015 21:20

V priamom televíznom prenose sa v afganskom Kábule začal proces s 49 podozrivými z davu, ktorý pre údajné spálenie koránu zlynčoval minulý mesiac 27-ročnú Afganku a potom ju dobil palicami na smrť.

Afganská televízia vysielala naživo súd s 49 obvinenými z ubitia ženy
SITA/AP

Ženu zlynčovali palicami

Medzi obvinenými je aj niekoľko policajtov, ktorí proti rozzúrenému davu nezakročili. Prokurátori tvrdia, že dav v afganskej metropole zaútočil 19. marca na ženu po nepravdivom obvinení, že spálila výtlačok moslimskej svätej knihy. Ženu potom upálili a jej telo hodili do neďalekej rieky.

Jej smrť šokovala mnohých Afgancov, hoci niektorí verejní i náboženskí predstavitelia sa vyjadrili, že by bola oprávnená, ak by skutočne spálila korán.


Afganský prezident Ašraf Ghání odsúdil kruté zabitie mladej Afganky a útok označil za "ohavný". Niektorí poprední afganskí duchovní však vyjadrili názor, že dav mužov mal právo v celom rozsahu brániť svoju moslimskú vieru.

Práva žien

Hlavný afganský vyšetrovateľ generál Muhammad Zahír na pohrebe ženy vyhlásil, že bola "absolútne nevinná" a prisľúbil, že prisľúbil, že potrestá všetky osoby zapojené do tragického incidentu.

Ten vyvolal hnutie občianskej spoločnosti, ktoré sa usiluje obmedziť právomoci cirkevných predstaviteľov, posilniť vládu zákona a zlepšiť práva žien v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok