Nepálska vláda poskytne rodinám postihnutým zemetrasením peňažnú pomoc

1.5.2015 08:01

Nepálska vláda poskytne 100.000 rupií postihnutým rodinám za každú obeť ničivého zemetrasenia a ďalších 40.000 rupií na výdavky za pohreb.

Potrebujú stany a potraviny

Podľa tamojšieho rezortu financií bude stáť rekonštrukcia domov, nemocníc, vládnych úradov a historických stavieb v prepočte najmenej 1,8 miliardy eur, informovala agentúra Reuters.

OSN odhaduje, že katastrofa postihla osem miliónov obyvateľov Nepálu, pričom v nasledujúcich troch mesiacoch budú najmenej dva milióny ľudí potrebovať stany, lieky, vodu a potraviny.

Počet obetí neustále narastá

Mnoho obyvateľov v strachu pred ďalšími záchvevmi spáva pod holým nebom. Podľa OSN bolo pri zemetrasení s magnitúdou 7,9 zničených alebo poškodených približne 600.000 príbytkov.

Nepálsky premiér uviedol, že bilancia obetí by mohla dosiahnuť až 10.000 mŕtvych. Prekonal by sa tým počet 8500 mŕtvych, ktoré si v tejto himalájskej krajine vyžiadalo zemetrasenie v roku 1934.

Oblasti zostávajú neprístupné

Nepálske úrady sa pokúšajú lokalizovať 1000 občanov Európskej únie, nezvestných ešte takmer týždeň po zemetrasení, ktoré zabilo vyše 6000 ľudí.

Odvoláva sa na predstaviteľa EÚ, podľa ktorého bola zrejme väčšina z nich na treku v blízkosti Mount Everestu alebo v odľahlých horách Langtang. Úrady dúfajú, že sú nažive, ale v oblastiach, ktoré sú po zemetrasení neprístupné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok