Zakladateľ Facebooku to myslí s internetom zadarmo vážne, aj v Európe

TA3
1.5.2015 19:55

Zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg sa v poslednom období intenzívne zaoberá možnosťou poskytnúť internetové pripojenie úplne každému.

Zakladateľ Facebooku to myslí s internetom zadarmo vážne, aj v Európe
SITA/AP

Facebook do každého afrického mobilu

Jeho iniciatíva s názvom Internet.org sa snaží ponúknuť základné internetové pripojenie v prvom rade krajinám s nízkym stupňom konektivity.

Výzvou je skutočnosť, že len tretina populácie má prístup k internetu. Problém často nespočíva len v technických možnostiach, ale v tom, že obyvateľstvo si ho nemôže dovoliť. Zuckerberg chce, aby základné internetové dáta boli zadarmo.

Prvý testovací balónik vypustil v africkej Zambii. Pomocou mobilnej aplikácie Internet.org  sa môžu Zambijčania zdarma pripojiť na Facebook, používať Google či Wikipédiu. V Zambii malo doteraz prístup k webu len 15 percent.  Podobný projekt už skúšajú v Kolumbii a v Indii.

V Európe chcú rýchly internet

Prekvapujúco však Zuckerberg začal hovoriť aj o poskytnutí tejto možnosti v Európe. Na Starý kontinent sa Zuckerberga spýtal jeden z diskutujúcich na Facebooku. "Áno, chceme priniesť Internet.org všade tam, kde ľudia potrebujú pripojenie,“ odpovedal mu milionár.

Pripomenul ale, že uprednostňujú krajiny, ktoré sú technologicky výrazne pozadu. Medzi rozhodujúce kritériá patrí aj spolupráca s lokálnymi vládami a operátormi.

V porovnaní s Afrikou je na tom Európa úplne inak. Európska komisia chce, aby si mohol do roka 2020 každý Európan sťahovať dáta z internetu prinajmenšom rýchlosťou 30 MB za sekundu a minimálne polovica z nich rýchlosťou až 100 MB/s. Na Slovensku momentálne nemá pevné širokopásmové pripojenie približne 15 percent domácností.

Nie zábava, ale informácie

Zuckerbergov internet nie je o sťahovaní filmov a hraní hier cez sieť, ale hlavne o poskytovaní základného obmedzeného prístupu k informáciám. "Existuje veľa benefitov z pripojenia: Prístup ku vzdelaniu, zdravotným informáciám, pomoc pri hľadaní práce a podobne," dodal mladý inovátor.

Súčasťou Zuckerbergovho projektu Internet.org je aj laboratórium, ktoré vyvíja nové technológie pre sprístupnenie internetu. Plány do budúcnosti zahŕňajú napríklad flotilu dronov, satelitov a solárne poháňaných lietadiel. Takýmto revolučným spôsobom by chcel Zuckerberg internet šíriť.

"Ľudia žijúci v slumoch by v budúcnosti mohli mať prístup k internetu vďaka dronom krúžiacim v dvadsaťkilometrových výškach, nemuseli by byť závislí na klasickej infraštruktúre," povedal zástupca Zuckerbergovej organizácie Yeal Maguire.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok