Váhostav všetky peniaze veriteľom vráti v priebehu desiatich rokov

TA3 TASR SITA
30.4.2015 14:34

Veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav na schôdzi schválili návrh reštrukturalizačného plánu, na základe ktorého im firma bude počas piatich rokov uhrádzať ich pohľadávky.

Nezabezpečení dostanú menej ako pätinu

Nezabezpečení veritelia podľa schváleného plánu získajú 19,6 milióna eur, čo je v porovnaní s pôvodným plánom o 3,9 milióna eur viac. Celkové pohľadávky nezabezpečených veriteľov dosahujú 104,7 mil. eur. Nezabezpečení veritelia tak dostanú 18,75 % z uznaných pohľadávok.

Zabezpečení veritelia, medzi ktorých patria najmä banky, dostanú oproti pôvodnému plánu pri uspokojovaní pohľadávok o 3,9 mil. eur menej, keďže sa tejto sumy vzdali v prospech nezabezpečených veriteľov stavebnej firmy. Banky tak dostanú 85 % z objemu svojich pohľadávok namiesto pôvodných 100 % výšky pohľadávok. Váhostav počas platnosti reštrukturalizačného plánu, teda počas piatich rokov, vyplatí všetkým veriteľom 43,85 mil. eur. Celková miera uspokojenia veriteľov tak dosiahne 32,3 % z celkových pohľadávok v sume 136 mil. eur.

 

Sudkyňa vraj nie je zaujatá

Na schôdzi sa podľa hovorcu spoločnosti zúčastnilo približne 100 z celkového počtu zhruba 700 veriteľov Váhostavu. Odznelo tam aj rozhodnutie bratislavského okresného súdu, ktorý nevidí zaujatosť reštrukturalizačnej správkyne.

Vláda sa ešte pred schôdzou veriteľov dohodla aj s predstaviteľmi firmy Váhostav, že sa vzdá 49 % svojich akcií v prospech malých veriteľov. Štát súčasne avizoval, že bude odkupovať pohľadávky malých veriteľov vo výške 50 % ich hodnoty.

Protestujúci oslovovali veriteľov

Pred vstupom do bratislavského Národného tenisového centra, kde sa schôdza veriteľov konala, prebiehal aj protest. Organizovala ho Aliancia Fair-play. Podľa jej šéfky Zuzany Wienk bolo cieľom protestu upozorniť na medializované informácie o možných prepojeniach schránkových firiem na Váhostav. 

"Oslovujeme drobných veriteľov a snažíme sa ich pýtať, či sú si vedomí toho rizika, že by mohli schránkové firmy tunelovať firmu," opísala Wienk. Stavebná spoločnosť Váhostav akékoľvek prepojenia na schránkové firmy popiera.

Pozrite si celú tlačovú besedu predstaviteľov spoločnosti Váhostav

Témy: Zuzana Wienk
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok