Ruská kozmická loď sa nedá zachrániť, zrúti sa do atmosféry

TA3 ČTK TASR
29.4.2015 16:16

Možnosť riadeného zániku pokazenej kozmickej lode Progress už neexistuje, aparát samovoľne zamieri do hustých vrstiev atmosféry. Oznámili to ruskí experti. Prípadné úlomky by mohli na Zem dopadnúť medzi 7. a 11. májom.

K mimoriadnej situácii došlo k utorok, keď sa Progress po štarte z Bajkonuru dostal zo zatiaľ neznámych príčin na obežnú dráhu vyššie, ako bolo plánované, a nepodarilo sa mu spojiť s ISS. S loďou, ktorá viezla na ISS 2,4 tony paliva a zásob, sa prerušilo spojenie: podľa expertov ruskej agentúry Roskosmos sa lodi neotvorili vysielacie antény. Na Zem tak neprichádzajú žiadne letové údaje a palubné systémy neprijímajú ani žiadne povely riadiaceho strediska.

Na ISS je momentálne šesť kozmonautov. Roskosmos ubezpečil, že majú dostatok zásob aj pre prípad neúspechu misie nákladnej lode Progress.

Ak by k tomu došlo, pre Rusko by bol tento neúspech nepríjemný aj politicky - let Progressu mal byť príspevkom k oslavám 70. výročia víťazstva Červenej armády nad nacistickým Nemeckom. Čelo rakety zdobilo vyobrazenie Radu Veľkej vlasteneckej vojny a stuhy sv. Juraja, ktoré sú v Rusku symbolom vojenskej cti.

Presun ruskej kozmickej lode na štart

soyuz kozmická loď (sita).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok