Porošenko chce do piatich rokov žiadať o členstvo Ukrajiny v Únii

TASR TA3
27.4.2015 17:24

Členstvo v eurospoločenstve označil prezident za kľúčový cieľ svojej vlády. Netajil pritom ambície svojej krajiny.

Kľúčový cieľ vlády

Ukrajina bude schopná požiadať o členstvo v Európskej únii o päť rokov, vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Na summite EÚ-Ukrajina v Kyjeve zdôraznil, že Ukrajina si zaslúži byť neodlučiteľnou súčasťou únie. Členstvo v EÚ označil za kľúčový cieľ svojej vlády.

"Sme ambiciózni v našich plánoch a krokoch. To je dôvod, prečo tvrdíme, že do piatich rokov musíme implementovať asociačnú dohodu s Európskou úniou a docieliť také podmienky, ktoré sú nevyhnutné pre žiadosť o členstvo," povedal Porošenko. Zároveň požiadal účastníkov summitu, by uznali, že sa Ukrajina môže stať plnohodnotným členom EÚ.

Viac pohraničníkov

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal zákon o zvýšení počtu príslušníkov pohraničnej stráže o 3000, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tlačovú službu prezidenta.

"Prezident Ukrajiny podpísal dodatok k článku 6 zákona Ukrajiny o Štátnej pohraničnej službe Ukrajiny, ktorý zvyšuje maximálny počet príslušníkov Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny o 3000 vojakov - na 53.000 pohraničníkov," uvádza sa vo vyhlásení.

Úlohy v protiteroristickej operácii

Zákon prijala Verchovna rada 9. apríla. Právna norma vytvára podmienky pre ďalšie plnenie úloh pohraničnej služby v zóne protiteroristickej operácie a pozdĺž administratívnej hranice s dočasne okupovanými územiami.

Ukrajinský parlament schválil v marci návrh, ktorý za "dočasne okupované územia" označuje samozvanú Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok