Test novej ruskej experimetálnej rakety sa skončil nezdarom

ČTK TASR
22.4.2015 17:39

Pri Archangeľsku na severozápade Ruska sa zrútila nová experimentálna raketa na tuhé palivo. Informáciu médií o nepodarenom teste následne úrady potvrdili a tvrdili, že k škodám či stratám na životoch nedošlo. Uistili taktiež, že obyvateľstvu žiadne nebezpečenstvo nehrozí.

Test novej ruskej experimetálnej rakety sa skončil nezdarom
TASR

Raketa bez jedovatého paliva

"Žiadne nebezpečenstvo obyvateľom či životnému prostrediu kvôli tejto havárii nehrozí. Palivo z rakety nie je životu a zdraviu nebezpečné, ani iné nebezpečné prvky raketa neobsahovala," uviedlo krízové stredisko ministerstva pre mimoriadné situácie.

"Raketa navrhnutá zbrojárskou spoločnosťou úspešne odštartovala z rampy, ale o niekoľko minút neskôr sa odchýlila od trajektórie a zrútila sa na neobývané územie v Archangeľskej oblasti," uviedol zdroj z kozmodrómu.

Pri Archangeľsku leží kozmodrom Pleseck, z ktorého štartujú hlavne vojenské rakety. Vlani tu Rusko vyskúšalo aj svoju prvú novú nosnú raketu pre vesmírny program od rozpadu Sovietského zväzu, Angara. Zdôrazňovalo, že Angara je zároveň prvou ruskou "zelenou" raketou, pretože nebude využívať jedovaté palivo.

Zoškrtané výdaje na vesmírny program

V Plesecku sa podľa médií, odvolávajúcich sa na nejmenované zdroje, testovala novovyvíjaná nosná raketa na tuhé palivo a s meraciou aparatúrou na palube. Ale krátko po štarte sa odchýlila z dráhy a zrútila sa v riedko osídlenej oblasti. Armáda sa od nepodareného testu dištancovala. Raketu údajne skúšal zbrojárenský podnik, ktorý ju vyvíja.

Havária podľa serveru newsru.com nasledovala krátko po správach o zoškrtání výdajov na vesmírny program v dlhodobom horizonte o stovky miliárd rubľov.

Prevoz rakety do kozmodrómu Pleseck

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok