Gazprom zneužíva svoje dominantné postavenie, tvrdí Európska komisia

TA3 TASR
22.4.2015 13:23

Európska komisia zaslala ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom oznámenie so zoznamom námietok. EK v dokumente tvrdí, že spoločnosť v strednej a východnej Európe zneužíva dominantné postavenia na trhu.

Delenie trhov

Podľa komisie predstavujú určité obchodné praktiky ruského gigantu na trhu so zemným plynom v strednej a východnej Európe zneužívanie dominantného postavenia na trhu, čo je v rozpore s protimonopolnými pravidlami EÚ.

Na základe vyšetrovania, ktoré uskutočnila exekutíva EÚ, komisia zastáva predbežný názor, že
Gazprom porušuje protimonopolné pravidlá EÚ tým, že uplatňuje všeobecnú stratégiu zameranú na delenie trhov so zemným plynom v strednej a východnej Európe. Týka sa to napríklad obmedzovania možností svojich odberateľov opätovne cezhranične predávať zemný plyn.

Neprimerané ceny

Táto stratégia podľa EK mohla Gazpromu umožniť, aby v niektorých členských štátoch únie účtoval neprimerané ceny. Gazprom tiež mohol zneužiť svoje dominantné postavenie na trhu spôsobom, že dodávky zemného plynu podmienil tým, aby veľkoobchodníci prijali určité záväzky v oblasti infraštruktúry na prepravu zemného plynu.

Spoločnosť
Gazprom má k dispozícii 12 týždňov odpovedať na námietky Európskej komisie. Zároveň môže požiadať o ústne vypočutie, v rámci ktorého predstavitelia firmy môžu predniesť argumenty v prospech konania spoločnosti.
Komisia uviedla, že bude naplno rešpektovať právo Gazpromu na obhajobu a pred prijatím finálneho rozhodnutia zváži všetky jeho pripomienky.

Hospodárska súťaž

Eurokomisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová v tejto súvislosti upozornila, že zemný plyn je nevyhnutnou komoditou každodenného života občanov EÚ a zachovanie spravodlivej hospodárskej súťaže na európskych trhoch so zemným plynom má preto pre úniu prvoradý význam.

"Všetky spoločnosti pôsobiace na európskom trhu musia dodržiavať pravidlá EÚ bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú európske. Obávam sa, že
Gazprom porušuje antitrustové pravidlá EÚ tým, že zneužíva svoje dominantné postavenie na trhoch EÚ so zemným plynom," zdôraznila Vestagerová.

Dodala, že v optike EK
Gazprom mohol vytvoriť umelé prekážky, ktoré znemožňujú tok plynu z určitých stredoeurópskych a východoeurópskych štátov do iných štátov a ktoré bránia cezhraničnej hospodárskej súťaži. "Tým, že vnútroštátne trhy so zemným plynom udržiava vo vzájomnej izolácii, Gazprom mohol účtovať ceny, ktoré v tejto fáze považujeme za neprimerané. Ak by sa naše obavy potvrdili, Gazprom by musel niesť právne následky svojho správania," skonštatovala eurokomisárka.

Znižuje efektívnosť trhov

Gazprom je dominantným dodávateľom zemného plynu vo viacerých krajinách strednej a východnej Európy. Komisia na základe vyšetrovania zastáva predbežné stanovisko, že ruský koncern bráni hospodárskej súťaži na trhoch s dodávkami zemného plynu v ôsmich členských štátoch - v Bulharsku, Českej republike, Estónsku, Maďarsku, Litve, Lotyšsku, Poľsku a na Slovensku.

Komisia sa domnieva, že
Gazprom na týchto trhoch s dodávkami zemného plynu uplatňuje všeobecnú stratégiu zneužívajúcu dominantné postavenie na trhu, ktoré je zakázané ustanoveniami článku 102 Zmluvy o fungovaní Európskej únie.

Komisia upozornila, že takéto správanie bráni cezhraničnému predaju zemného plynu v rámci jednotného európskeho trhu, čím znižuje likviditu a efektívnosť trhov so zemným plynom. Zároveň stavia umelé prekážky obchodu medzi členskými štátmi a jeho výsledkom sú vyššie ceny zemného plynu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok