Situáciu na Ukrajine môžu podľa Kremľa destabilizovať americkí parašutisti

SITA TASR
17.4.2015 14:00

Rusko naďalej popiera prítomnosť svojich vojakov na Ukrajine.

Situáciu na Ukrajine môžu podľa Kremľa destabilizovať americkí parašutisti
SITA/AP

Destabilizácia Ukrajiny

Príchod amerických parašutistov na Ukrajinu s cieľom cvičiť kyjevskú národnú gardu môže podľa vyhlásenia Kremľa destabilizovať situáciu na východe krajiny, kde proruskí separatisti bojujú s vládnymi jednotkami. "Prítomnosť inštruktorov či špecialistov z tretích krajín na ukrajinskom území, kde je nevyriešený domáci ukrajinský konflikt, by mohla destabilizovať situáciu," povedal hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Rusko stále popiera, že vo východnej Ukrajine sa nachádzajú ruskí vojaci a ruská vojenská technika. Rovnako to bolo pred anexiou Krymu, po ktorom sa pohybovali neoznačení ozbrojení vojaci na neoznačených vojenských vozidlách. Po pričlenení ukrajinského polostrova k Rusku Putin priznal, že to boli ruskí vojaci.

Znepokojené Rusko

Rusko vyjadrilo znepokojenie v súvislosti s vyslaním amerických výsadkárov na Ukrajinu a označilo to za prvý krok k dodávkam najmodernejších amerických zbraní pre ukrajinské ozbrojené sily. Uviedol to hovorca ruského rezortu diplomacie Alexandr Lukaševič: "Pokiaľ je nám známe, v programe cvičenia je aj nácvik zaobchádzania so zbraňami a technikou západnej výroby."

Podľa neho to možno považovať za "prvý krok k dodávkam súčasných amerických zbraní, po ktorých tak túžia" kyjevskí prívrženci vojenského riešenia konfliktu. Upozornil, že prítomnosť amerických výsadkárov na Ukrajine protirečí minským mierovým protokolom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok