Hamas vyzval na únosy Izraelčanov, chce ich vymieňať za palestínskych väzňov

SITA
17.4.2015 13:09

Militantné hnutie varuje, že vezme toľko zajatcov, koľko bude môcť. Nejde im len o vojakov, ale aj osadníkov.

Hamas vyzval na únosy Izraelčanov, chce ich vymieňať za palestínskych väzňov

Výmena za väznených Palestínčanov

Palestínčania si pripomínajú Deň väzňov, ktorým vyjadrujú solidaritu s tými, ktorých zadržiavajú v izraelských väzeniach. Vo štvrtok jeden z vodcov militantného hnutia Hamas vyzval na únosy Izraelčanov, aby ich mohli následne vymieňať za palestínskych väzňov.

"Odkazujeme sionistickému nepriateľovi: všetci ste naším terčom, budeme proti vám bojovať, až kým sa vás nezbavíme a vezmeme toľko zajatcov, koľko budeme môcť, aby sme oslobodili našich hrdinov," povedal v Pásme Gazy Chalíl al-Hajá.

Nebezpečenstvo aj pre osadníkov

Líder varoval, že budú unášať tak vojakov, ako aj osadníkov, pretože na to majú právo, keďže nemajú inú možnosť, ako oslobodiť Palestínčanov. "Je to sionistický nepriateľ, kto je zodpovedný za tento stav," dodal al-Hajá pred zhromaždeným davom.

Pripomenul pritom prípad z roku 2011, keď Izrael prepustil asi tisícku Palestínčanov výmenou za uneseného izraelského vojaka Gilada Šalita. Palestínčania demonštrujú každoročne 17. apríla na Západnom brehu a v Pásme Gazy, aby tak vyjadrili solidaritu s asi 6 000 palestínskymi väzňami zadržiavanými v Izraeli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok