Slovenské elektrárne žiadajú vyše polmiliardové odškodné za Gabčíkovo

TA3 ČTK
17.4.2015 10:50

Slovensko zrejme čaká medzinárodná arbitráž. Spor prichádza v čase, keď Enel predáva podiel v Slovenských elektrárňach.

Slovensko zrejme čaká arbitráž

Spoločnosť Slovenské elektrárne žiada od Slovenska 588,2 milióna eur ako odškodné za stratu kontraktu na prevádzku  vodnej elektrárne v Gabčíkove. Oznámilo to ministerstvo hospodárstva. Vláda ale požiadavku odmieta a Slovensko tak zrejme čaká medzinárodná arbitráž.

Firma Slovenské elektrárne ovládaná talianskym koncernom Enel mala najväčšiu slovenskú vodnú elektráreň v dlhodobom prenájme. Vláda sa však v marci prevádzku gabčíkovského závodu prevzala do vlastných rúk. Krajský súd v Bratislave podľa premiéra Roberta Fica  rozhodol, že zmluva o prenájme je neplatná.

Enel zvažuje predaj podielu v elekrárňach

Spor okolo elektrárne v Gabčíkove prichádza v čase, keď Enel pripravuje predaj svojho 66 – percentného podielu v SE. Slovenská vláda v SE vlastní ostatných 34 percent a uvažuje, či sa má pokúsiť získať späť plnú kontrolu nad spoločnosťou.

Fico na konci marca uviedol, že slovenská vláda je proti tomu, aby taliansky koncern predal svoj kontrolný podiel v SE skôr, ako elektrárne dostavajú a spustia dva bloky jadrovej elektrárne v Mochovciach. Predaj by údajne mohol spôsobiť, že sa dostavba tretieho a štvrtého bloku zastaví. Enel ale uviedol, že bude v predaji pokračovať.

Nákup za 840 miliónov

Enel ovládol slovenského výrobcu elektriny v roku 2006. V súťaži o 66 percent akcií podniku zvíťazil pred spoločnosťou ČEZ a ruským podnikom RAO UES. Za väčšinový balík v SE zaplatil Enel asi 840 miliónov eur.

V marci Enel oznámil, že do 9. mája očakáva ponuky od záujemcov o podiel v SE. Medzi uchádzačmi o kúpu podielu patrí spoločnosť ČEZ, podľa dostupných informácií prejavila záujem i česká firma Energetický a průmyslový holding, ktorú vlastní podnikateľ Daniel Křetínský s Patrikom Tkáčom a finančnou skupinou J&T.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok