Po celom Izraeli zazneli sirény, pripomínajú si obete holokaustu

TA3 TASR
16.4.2015 07:52

Izrael si pripomína pamiatku šiestich miliónov obetí druhej svetovej vojny. Na pietnej spomienke v pamätníku Jad Vašem nechýbali najvyšší predstavitelia židovského štátu.

Po celom Izraeli zazneli sirény, pripomínajú si obete holokaustu
SITA/AP

Dokumenty i melancholická hudba

Na dve minúty sa o 10.00 h miestneho času fakticky zastavil život v krajine. Obyvatelia prerušili svoje každodenné povinnosti v domácnostiach i vo firmách. Na cestách sa zastavili autá a autobusy, mnohí ľudia vystúpili a rovnako ako chodci ticho stáli so sklonenými hlavami.

Deň pamiatky holokaustu patrí k najvážnejším v izraelskom kalendári. Spomienkové podujatia sa konajú po celej krajine. Rozhlasové vlny zaplní melancholická hudba a rozhovory s ľuďmi, ktorí genocídu prežili, a televízie vysielajú dokumenty o holokauste.

V pamätníku obetí holokaustu Jad vašem v Jeruzaleme sa po odznení sirén začala štátna spomienková ceremónia. V parlamente neskôr v priebehu dňa budú čítať mená obetí vyvražďovania. Sedem desaťročí po konci druhej svetovej vojny žije v súčasnosti v Izraeli približne 189.000 ľudí, ktorí prežili holokaust, približuje agentúra DPA.

Pochod živých

V Poľsku sa tisíce mladých ľudí z celého sveta zúčastnia pri Osvienčime na každoročnom Pochode živých, počas ktorého prejdú tri kilometre medzi dvoma sektormi niekdajšieho najväčšieho nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau.

Hoci OSN vyhlásila za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu 27. január, deň oslobodenia tohto koncentračného tábora, v Izraeli si holokaust pripomínajú 27. dňa mesiaca nisan, keď vrcholilo povstanie vo varšavskom gete.

Netanjahu: Postoje k Iránu pripomínajú prístup k nacistom

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil svetové spoločenstvo, že zatvára oči pred agresívnou politikou Iránu podobne, ako kedysi pred nacistickým Nemeckom. Informovala o tom agentúra DPA.

"Západné veľmoci urobili pred druhou svetovou vojnou osudnú chybu a my sme presvedčení... že aj teraz robia trpkú chybu," povedal Netanjahu v televíznom vystúpení počas Dňa pamiatky holokaustu.

Netanjahu uviedol, že slobodný svet sa pokúšal uchlácholiť nacistický režim a kúpiť si jeho dobrú vôľu, pričom ignoroval varovania. Aj dnes je podľa neho "slepota" veľká, hoci Irán koná agresívne a pred očami všetkých podporuje radikálne islamistické skupiny napríklad v Jemene, v Sýrii či v Gaze.

Spomenul aj sankcie

V súvislosti s rokovaniami o iránskom jadrovom programe varoval Netanjahu opätovne pred zrušením sankcií. Nukleárna infraštruktúra Iránu by podľa predbežnej dohody ostala zachovaná či dokonca mohla byť rozšírená, tvrdí izraelský premiér.

Irán a svetové veľmoci dosiahli rámcovú dohodu o obmedzení jadrového programu a dozorných mechanizmoch. Výmenou by mali byť zrušené sankcie voči islamskej republike. Západ chce zaistiť, že sa Irán nedostane k jadrovým zbraniam. Izrael je dôrazným odporcom plánovanej dohody.

Pozrite si príbeh Rumunky Judit, ktorá prežila holokaust

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok