Vyšetrovatelia havárie malajzijského boeingu sa vrátia na Ukrajinu

TA3
15.4.2015 21:58

Holandskí vyšetrovatelia havárie malajzijského boeingu sa vrátia na východ Ukrajiny. Experti chcú na mieste nešťastia pozbierať zostávajúce pozostatky pasažierov a posledné trosky.

Chcú dokončiť zber trosiek

Tridsaťčlenný tím odborníkov začne opätovne pracovať na mieste minuloročného pádu malajzijského lietadla v nepokojnej časti východnej Ukrajiny. Cieľom je dokončiť zber trosiek, osobných vecí a prípadných ľudských pozostatkov. Podľa vyjadrení predstaviteľov vlády v Haagu pokračovanie pátrania umožnil presun bojov medzi vládnymi silami a povstalcami. Práve ozbrojené strety medzi nimi od začiatku komplikujú vyšetrovacie práce.

Na dvoch hlavných miestach, kam časti stroja dopadli, sa tak stále nachádzajú trosky a osobné predmety obetí letu MH17. Telesné pozostatky dvoch z nich stále nenašli, medzinárodný tím expertov dúfa v ich objavenie v najbližších týždňoch. Ich identifikácia však bude podľa očakávaní výnimočne náročná, keďže sa s najväčšou pravdepodobnosťou nachádzajú pod zemou, čo výrazne skomplikuje získavanie vzoriek DNA.

Lietadlo mala zostreliť raketa typu Buk

Malajzijské lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo 17. júla v nepokojnej časti Ukrajiny, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Západ obviňuje z činu proruských povstalcov, ktorých podľa neho priamo podporuje vláda v Moskve, tá to však odmieta.

Nájdené telá obetí a trosky stroja zhromaždili v Holandsku, odkiaľ pochádzalo takmer 200 cestujúcich. Predbežná správa o okolnostiach pádu lietadla hovorí o poškodení plášťa počas letu veľkým množstvom predmetov letiacich vysokou rýchlosťou. Konečná správa by mala vyjsť na jeseň. Holandská prokuratúra koncom marca oznámila hľadanie očitých svedkov, ktorí by mohli potvrdiť teóriu o zostrelení raketou typu Buk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok