Na rokovaní šéfov diplomacií krajín G7 dominuje téma svetového mieru

TA3 TASR
14.4.2015 23:32

Zaistenie mieru vo svete považuje nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier za kľúčovú úlohu šéfov diplomacií krajín združených v skupine G7, ktorí sa zišli na schôdzke v Lübecku.

Hlavné slovo má konflikt na Ukrajine

"Mier nie je všetko, ale žiadny mier nevedie k ničomu," povedal Steinmeier vo svojom otváracom prejave. Poukázal najmä na konflikt na Ukrajine, kde sa v ostatnom čase opäť začali množiť prípady porušovania prímeria.

Na dosiahnutie mieru vo svete treba podľa Steinmeiera "využiť všetky nástroje diplomacie". V tejto súvislosti pripomenul dlhú tradíciu hanzového mesta Lübeck ako centra cezhraničného obchodu a medzinárodnej spolupráce. "Toto je to pravé miesto, na ktorom by sa malo hovoriť o súčasných krízach a problémoch sveta," konštatoval nemecký minister.

Ďalšie závažné témy nasledujú

Okrem Ukrajiny budú ďalšími témami zasadnutia ministrov G7 rámcová dohoda o jadrovom programe Iránu,  hrozba zo strany Islamského štátu (IS) v Sýrii a Iraku, ako aj konflikty v Jemene a Líbyi. "Žiadny z týchto konfliktov nevyzerá na to, že by sa vyriešil v nasledujúcich troch, šiestich či deviatich týždňoch," pripustil Steinmeier.

V Lübecku by sa malo hovoriť aj o epidémii eboly. Organizácia ONE, ktorú spoluzakladal spevák skupiny U2 Bono, vyzvala ministrov, aby spustili novú iniciatívu na posilnenie zdravotníckych systémov v Afrike a rýchlejšie reagovanie na vypuknutie epidémií.

Rusko zo skupiny vylúčili

Členmi skupiny G7 (pôvodne G8, Rusko však bolo vylúčené kvôli konfliktu na Ukrajine), sú USA, Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko, Taliansko, Kanada a Japonsko a Európska únia.

Proti zasadnutiu G7 protestovalo večer niekoľko stoviek demonštrantov. O bezpečnosť jeho účastníkov sa stará 3500 policajtov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok