Bezpečnostná rada OSN uvalila zbrojné embargo na jemenských povstalcov

TASR
14.4.2015 18:00

Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu, ktorá uvaľuje sankcie a zbrojné embargo na povstaleckých vodcov v Jemene. Zároveň vyzvala na okamžité ukončenie ozbrojeného konfliktu.

Bezpečnostná rada OSN uvalila zbrojné embargo na jemenských povstalcov
SITA/AP

Rusko sa hlasovania zdržalo

Schválená rezolúcia zavádza zmrazenie aktív a tiež zbrojné a cestovné embargo voči lídrovi jemenských šiitských povstalcov Abdalmálikovi Húsímu. Rovnaké sankcie budú uplatnené aj voči exprezidentovi Jemenu Alímu Abdalláhovi Sálihovi a jeho synovi Ahmadovi. K šiitským povstalcom, takzvaným húsíom, sa totiž pridala aj časť jemenskej armády lojálna Sálihovi.

Rezolúcia BR OSN takisto žiada o umožnenie prísunu humanitárnej pomoci a zaistenie bezpečnosti civilistov v Jemene.
Rusko, ako spojenec Iránu, sa pri hlasovaní o rezolúcii zdržalo hlasovania, čo zdôvodnilo tým, že do dokumentu neboli zakomponované niektoré ruské návrhy. Moskva však nepoužila svoje právo veta, čím prakticky umožnila schválenie rezolúcie.

Iránsky mierový plán

Irán predloží OSN svoj štvorbodový mierový plán, ktorý predstavil v Madride iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vysielanie iránskej televízie Press TV.

Mierový plán pre Jemen má zahrnúť okrem dialógu medzi znepriatelenými jemenskými frakciami aj prímerie, humanitárnu pomoc a vládu národnej jednoty.

"Tento problém by mali vyriešiť Jemenčania... Irán a Saudská Arábia musia spolu hovoriť, ale nemôžeme diskutovať o určovaní budúcnosti Jemenu," povedal iránsky minister na konferencii v Madride.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok