Pri Donecku sa bojuje ťažkými zbraňami, hlásia veľké straty

TA3 SITA
14.4.2015 16:07

Pri metropole Donbasu sa opäť bojuje ťažkými zbraňami. Zo zodpovednosti sa tradične obviňujú separatisti s Kyjevom. Boje majú najviac obetí za posledné týždne.

Bojuje sa najmä okolo letiska

O život prišiel najmenej jeden povstalec a päť ich utrpelo zranenia. Armáda hlási najmenej 6 obetí. Boje sa sústreďujú najmä na okolie doneckého letiska, ktoré bolo za posledné mesiace úplne zničené. Bojuje sa aj v okolí mestečka Šyrokyne pri Azovskom mori, ktoré má strategickú polohu neďaleko mesta Mariupoľ.

Podľa reportéra AP odišlo v utorok ráno asi desať obrnených vozidiel z povstalcami ovládanej oblasti pri Azovskom mori smerom do Donecka.

Rola OBSE

Ministri zahraničných vecí Nemecka, Francúzska, Ruska a Ukrajiny v pondelok v Berlíne vyzvali na pokračovanie odsunu ťažkých zbraní z regiónu a aj na rozšírení tohto odsunu na iné kategórie zbraní vrátane tankov, obrnených vozidiel a zbraňových systémov s kalibrom menším ako 100 milimetrov, na ktoré sa predchádzajúce dohody nevzťahovali.

Zároveň zdôraznili dôležitú rolu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá v oblasti monitoruje implementáciu dohody o prímerí. Ministri tiež konštatovali, že prímerie porušujú obe strany a politický proces na Ukrajine nepokračuje podľa plánu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok