Fínsko a Švédsko sa zbližujú s NATO, Rusko je znepokojené

TASR
12.4.2015 16:24

Kroky Fínska a Švédska k užšej spolupráci s NATO sú podľa ruského ministerstva zahraničných vecí dôvodom na "mimoriadne znepokojenie".

Fínsko a Švédsko sa zbližujú s NATO, Rusko je znepokojené
SITA/AP

Severná Európa sa pripravuje na mimoriadnu situáciu

Moskva takto podľa agentúry Reuters reagovala na spoločné vyhlásenie predstaviteľov Fínska, Švédska, Nórska, Dánska a Islandu, že kvôli Rusku sa musí severná Európa pripraviť na možné krízy alebo mimoriadne udalosti.

Fínsko a Švédsko nie sú členmi Severoatlantickej aliancie. Zvýšili však úroveň spolupráce s NATO a spoločné vyhlásenie severských krajín bolo ich najsilnejšou reakciou voči Rusku.

Odmietajú vojenskú silu

Pre obavy zo súčasnej politiky Moskvy pätica severských krajín 10. apríla oznámila zintenzívnenie vzájomnej obrannej spolupráce. "Musíme skúmať skutky Ruska, a nie rétoriku Kremľa," uvádza sa v spoločnom vyhlásení ministrov obrany Fínska, Švédska, Nórska, Dánska a šéfa diplomacie Islandu.

"Agresia voči Ukrajine" a "nezákonná anexia Krymu" podľa nich ukázala, že Moskva je pripravená použiť vojenskú silu na dosiahnutie svojich cieľov. "Naša reakcia je obranná. Želáme si upevnenie stability v severnej Európe a odmietame hrozby a použite vojenskej sily," dodali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok