Od transatlantickej dohody veľa nečakajte, varuje nemecký minister

SITA
12.4.2015 12:06

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel v sobotu varoval pred prehnanými očakávaniami súvisiacimi s podporou ekonomického rastu, ktorú by malo priniesť Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo medzi EÚ a USA. Uviedol však, že dohoda je potrebná pre stanovenie spoločných štandardov pre spotrebiteľov.

Od transatlantickej dohody veľa nečakajte, varuje nemecký minister
SITA/AP

Európska komisia sa pokúša finalizovať dohodu týkajúcu sa TTIP. Podľa niektorých odborníkov by táto dohoda mohla zvýšiť výkon ekonomík na oboch stranách Atlantiku o 100 mld. USD ročne. Dohoda by odstránila všetky colné bariéry medzi USA a členskými štátmi EÚ.

"Neverím obdivuhodným prepočtom hospodárskeho rastu plynúceho z TTIP,“ povedal Gabriel. "Všetky prepočty dopadov dohody tvoria dojem voodoo ekonomiky,“ doplnil. Zároveň však povedal, že Európa dohodu nutne potrebuje.

"Naše spoločnosti by z dohody ťažili, pretože s rovnakými štandardmi by nemuseli prechádzať schvaľovacími procesmi dvakrát. Celkovo, Európa by z dohody ťažila, pretože by mohla ovplyvňovať štandardy svetového obchodu na nasledujúcich 20 až 30 rokov,“ povedal Gabriel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok