Pápež označil vyvražďovanie Arménov za prvú genocídu 20. storočia, Turecko protestuje

TASR
13.4.2015 00:47

Pápež František si uctil 100. výročie vyvražďovania Arménov osmanskými Turkami, pričom udalosť nazval "prvou genocídou 20. storočia".

Boli nezmyselne zavraždení

František, ktorý udržiava s arménskou komunitou úzke vzťahy od čias svojho pôsobenia v rodnej Argentíne, si za svojím vyhlásením stojí, tvrdiac, že bolo jeho povinnosťou uctiť si pamiatku týchto nevinných mužov, žien, detí, kňazov a biskupov. Podľa neho boli títo ľudia "nezmyselne" zavraždení.

"Zatajovanie alebo zapieranie zla je ako nechať ranu krvácať bez toho, aby ste ju obviazali," povedal František na úvod omše, ktorú pri príležitosti storočnice tejto tragickej udalosti celebroval podľa tradícií arménskeho kresťanského rituálu vo vatikánskej Bazilike sv. Petra.

Turecko si predvolalo vatikánskeho veľvyslanca

Turecko si predvolalo vatikánskeho veľvyslanca v Ankare ohľadom vyjadrenia pápeža Františka, ktorý označil masaker Arménov osmanskými Turkami v roku 1915 za "genocídu".

Turecko, ktoré ešte iba pripravuje oficiálne stanovisko k pápežovmu výroku, si predvolalo vatikánskeho ambasádora na protest proti popisovaniu týchto udalostí ako "genocídy", tvrdí nemenovaný štátny činiteľ.

Moslimské Turecko uznáva, že mnoho kresťanských Arménov zahynulo v bojoch s osmanskými vojakmi v roku 1915, keď bolo Arménsko súčasťou Osmanskej ríše ovládanej z Istanbulu. Odmieta však tvrdenie o tom, že počet týchto obetí dosiahol státisíce či milióny, a preto striktne nesúhlasí s výrazom genocída.

Podľa historikov v časoch prvej svetovej vojny zabili osmanskí Turci približne 1,5 milióna Arménov. Bádatelia všeobecne považujú túto udalosť za prvú genocídu 20. storočia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok