V Paname sa koná historický summit, Obama a Castro si podali ruky

11.4.2015 07:51

V panamskom hlavnom meste sa koná celoamerický summit. Napriek tomu, že naň prišli zástupcovia 35 krajín, pozornosť sa sústreďuje najmä na dve z nich. Spojené štáty a Kubu. Barack Obama a Raúl Castro si na slávnostnom otvorení vrcholnej schôdzky podali ruky.

Prvé oficiálne stretnutie

Siedmy summit najvyšších predstaviteľov Severnej, Strednej a Južnej Ameriky v Panama City je vôbec prvým oficiálnym podujatím, na ktorom je prítomný zároveň prezident USA aj Kuby od zmrazenia diplomatických vzťahov v roku 1961.

"Na Summite Amerík sa prezidenti Obama a Castro pozdravili a podali si ruky," uviedla tlačová hovorkyňa americkej Rady pre národnú bezpečnosť Bernadette Meehanová. Biely dom uviedol, že stretnutie bolo neformálne a že štátnici neviedli žiadny závažný rozhovor.

Štátnici sa pozdravili na úvodnom stretnutí, kde sa vítali aj s ostatnými regionálnymi lídrami, v rámci hodinového slávnostného programu pri príležitosti otvorenia summitu. Prezidenti Obama a Castro sa okrem neformálneho privítania pri úvodných oficialitách summitu plánujú formálne stretnúť a "porozprávať", potvrdil v piatok poradca Bieleho domu Ben Rhodes.

Obama oznámil koniec zásahov

Americký prezident Barack Obama v prvý deň summitu Organizácie amerických štátov v Paname vyhlásil, že jeho krajina "už viac nemôže svojvoľne zasahovať do diania a záležitostí krajín strednej a južnej Ameriky".

Podľa jeho slov sú "dni, kedy naša agenda v tejto časti sveta bola presadzovaná s predpokladom beztrestnosti, preč". Obama sa aj takto snaží zlepšiť vzťahy napäté vzťahy s krajinami Latinskej Ameriky.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro v tejto súvislosti po piatkovom prílete do Panamy navštívil pamätník obetí americkej vojenskej invázie presne na prelome 80. a 90. rokov. Maduro chce podľa svojich slov Obamovi odovzdať petíciu žiadajúcu ospravedlnenie za ozbrojené zosadenie samozvaného lídra Panamy Manuela Noriegu a odškodnenie rodín zabitých. Ako v tejto veci poznamenal, "už nikdy viac americké invázie v Latinskej Amerike".

Stretli sa aj šéfovia diplomacií

Obe hlavy štátu pracujú na obnovení diplomatických vzťahov medzi svojimi krajinami, čo oznámili vlani v decembri. Pôdu pre historické stretnutie na regionálnom summite si prezidenti pripravili štvrtkovým nečakaným telefonátom krátko po príchode do Panamy.

Ďalším významným míľnikom v normalizácii vzťahov USA a Kuby bola najmenej dvojhodinová schôdzka ministrov zahraničných vecí oboch krajín, ktorá sa uskutočnila v noci zo štvrtka na piatok v Paname.

John Kerry a Bruno Rodríguez sa stretli za zatvorenými dverami. Išlo o rokovanie najvyššie postavených amerických a kubánskych predstaviteľov od začiatku kubánskej revolúcie pred viac ako polstoročím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok