Desaťtisíce ľudí žalujú Facebook, údajne porušuje ochranu osobných údajov

ČTK TA3
9.4.2015 14:55

Na súde vo Viedni sa zaoberajú žalobou 25 000 ľudí. Ďalších 55 000 sa už zaregistrovalo pre prípadnú druhé kolo procesu.

Tisíce žalobcov proti Facebooku

Viedenský súd začal prerokovávať hromadnú žalobu 25 000 užívateľov vrátane stovky ľudí z Českej republiky proti Facebooku. Navrhovatelia sa sťažujú, že sociálna sieť porušuje ochranu osobných údajov. Advokáti Facebooku hneď na úvod vyjadrili pochybnosť, či sa záležitosťou môže zaoberať rakúsky súd.

Žalujúcu stranu zastupuje 27- ročný rakúsky právnik Max Schrems, podľa ktorého Facebook uchováva osobné údajne aj napriek tomu, že užívatelia požiadali o ich vymazanie a tiež údaje o ľuďoch, ktorí sa na sociálnu sieť nikdy neprihlásili. Tiež má za to, že Facebook spolupracuje s americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou, ktorej sprístupnil svoje databázy.

Žiadajú odškodné 500 eur pre každého

Facebook, ktorého šéf Mark Zuckerberg v roku 2013 obvinenia o spolupráci s NSA poprel, sa teraz snaží zabrániť tomu, aby rakúske súdy žalobu prejednávali. Jeho právni zástupcovia vyhlásili, že žalovať Facebook vo svojej vlasti môžu len užívatelia, čo ale Schrems nie je. Podľa nich sa tak musí obrátiť na súd v Írsku, kde má sídlo európska divízia sociálnej siete.

Schrems žiada pre každého, kto sa zapojil do žaloby, odškodné 500 eur. Záujem pripojiť sa k žalobe má údajne až 55 000 ľudí, ktorí sa zaregistrovali pre prípadné druhé kolo procesu. Schrems v roku 2011 požiadal Facebook, aby mu poskytla všetky údaje, ktoré o ňom uchováva. Na CD, ktoré dostal, bol dokument s viac ako 1200 stranami. V dokumente však boli aj údaje, ktoré Schrems už skôr vymazal.

Viac nám povedal Ondrej Macko

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok