Ruskú jadrovú ponorku zachvátil požiar, na palube neboli žiadne zbrane

TASR ČTK
7.4.2015 15:47

V Archangeľskej oblasti na severe Ruska sa vznietila ruská jadrová ponorka. Jadrový reaktor ponorky bol pred požiarom údajne odstavený.

V lodeniciach ruského Severodvinsku sa vznietila jadrová ponorka ruskej armády. Jadrový reaktor bol pred požiarom odpojený. "Aktívna zóna reaktora bola vybratá na začiatku opravy už pred niekoľkými rokmi, " uviedol hovorca opravárne Jevgenij Gladyšev. Počas požiaru sa údajne nikto nezranil. Na palube ponorky neboli žiadne zbrane.

Ponorka 949 triedy Antej sa v tom čase opravovala, a ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie sa odmietlo k správe o požiari vyjadriť. Informácie o zdroji požiaru zatiaľ nie sú známe. Niektoré zdroje však tvrdia, že požiar zrejme vznikol pri zváraní a zachvátil izoláciu plavidla.

Lodenicu zaplavia vodou

Oheň sa napriek rýchlemu zásahu hasičov zatiaľ nepodarilo uhasiť, naopak, šíri sa ďalej. Vedenie armádnej opravárne sa preto rozhodlo lodenicu zaplaviť vodou. "Dvere boli uzatvorené, hasiči opúšťajú priestor," vyhlásil hovorca opravárne.

V severodvinských lodeniciach horelo naposledy v roku 2011, kedy vzplanula jadrová ponorka Jekaterinburg. Požiar vtedy zranil 11 ľudí.

Najväčšiu haváriu jadrovej ponorky zaznamenalo ruské vojenské námorníctvo v roku 2000, kedy sa v Severnom ľadovom oceáne po explózii torpéd potopila ponorka Kursk. Nikto zo 118 členov posádky haváriu neprežil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok