V Prahe slávnostne otvorili nový úsek metra

TA3 TASR
6.4.2015 16:50

Praha má nových šesť kilometrov metra za 750 miliónov eur. Trasa, ktorá podzemnú dráhu výrazne približuje k letisku má ale jeden nedostatok. Na stanici, kde sa aj s batožinou premelú tisícky turistov, chýbajú eskalátory. Cestujúcim preto budú k dispozícii nosiči, ktorí budú ľuďom zadarmo pomáhať.

Novú trať otvorili premiér s primátorkou

Predĺženie metra spoločne otvorili premiér Bohuslav Sobotka s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou a vedením dopravného podniku v novej stanici Nádražie Veleslavín. Predseda českej vlády Sobotka uviedol, že hlavné mesto by mohlo na dopravné stavby získať aj finančnú pomoc od štátu.

"Pokiaľ nebude možné z nejakého dôvodu použiť peniaze z Európskej únie, tak si myslím, že na ďalšie stavby, predovšetkým na metro, by mal prispieť štátny rozpočet," povedal Sobotka.

"Verte mi, že sa na vás veľmi skoro obrátime," reagovala primátorka Krnáčová.

Prvý úsek otvorili v roku 1974

Pražské metro, ktorého prvý úsek bol otvorený na jar roku 1974, má v súčasnosti tri linky, označené písmenami A (zelená), B (žltá) a C (červená). Do budúcnosti sa plánuje aj nová linka D (modrá).

Ako informujú materiály pražského dopravného podniku, pred dnešným otvorením nového úseku na linke A merala sieť celého metra dovedna 62,5 kilometra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok