Americký senát schválil dočasné financovanie vlády

TA3, TASR
27.9.2011 06:53

V americkom Senáte sa zrodila dohoda, ktorá má opätovne odvrátiť platobnú neschopnosť vlády. Senátori v pondelok večer jasnou väčšinou schválili dočasný rozpočet do polovice novembra.

Americký senát schválil dočasné financovanie vlády

Kompromis, ktorý ešte musí potvrdiť Snemovňa reprezentantov, má umožniť federálnym úradom fungovať aj od soboty 1. októbra, teda začiatku nového rozpočtového roku 2012.

Legislatívny návrh podporilo pri hlasovaní 79 zo 100 členov Senátu, v ktorom majú prevahu demokrati, proti ich bolo len 12. Signály súhlasu prišli aj zo Snemovne reprezentantov, kde majú väčšinu republikáni, pred hlasovaním plánovaným v priebehu týždňa však musia kongresmani ešte doriešiť niektoré sporné otázky.

Vláde USA a federálnym orgánom hrozí finančné ochromenie už po tretí raz v tomto roku. Mnohé úrady, národné parky i ďalšie federálne organizácie by vzhľadom na nevyčlenenie financií museli dočasne zastaviť činnosť a svojich zamestnancov poslať na nútenú dovolenku. Na jar a v lete sa takémuto vyhroteniu situácie podarilo zabrániť až na poslednú chvíľu po búrlivej konfrontácii medzi demokrati a republikánmi.

Mnohí politici kritizovali, že najnovšiemu sporu sa mohli kongresmani vyhnúť. Dočasný rozpočet totiž spojili s pokračovaním aktuálnej pomoci pre oblasti postihnuté prírodnými pohromami ešte v rámci tohtoročného rozpočtu príslušného federálneho úradu. Republikáni chceli tieto peniaze uvoľniť len pod podmienkou krátenia úverového programu na vývoj úsporných vozidiel, čo demokrati odmietali pre obavy zo zníženia počtu pracovných miest.

Úradu, ktorý pomáha obetiam záplav, lesných požiarov a hurikánov, mali dôjsť financie už dnes, neskôr však oznámil, že bude mať dostatok peňazí aj na posledné dni terajšieho rozpočtového roka.
Zdroj: DPA

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok