Polícia urobila prehliadky u lekárov, ktorých kontaktoval kopilot airbusu

TASR
3.4.2015 18:02

Nemeckí vyšetrovatelia urobili prehliadky v ordináciách piatich lekárov, ktorých ako pacient navštívil druhý pilot Germanwings A. Lubitz.

Polícia urobila prehliadky u lekárov, ktorých kontaktoval kopilot airbusu
SITA/AP

Bol na konzultáciách u neurológov aj psychiatrov

Po leteckom nešťastí vo francúzskych Alpách, kde 24. marca do horského masívu narazilo lietadlo so 150 osobami na palube, sa nemeckej polícii prihlásilo viacero lekárov, ktorých nedávno navštívil 27-ročný kopilot havarovaného stroja. Andreas Lubitz absolvoval konzultácie u neurológov a psychiatrov.

Kopilot je podozrivý, že počas letu z Barcelony do Düsseldorfu zneužil neprítomnosť kapitána v pilotnej kabíne a úmyselne znížil výšku lietadla, ktoré narazilo do svahu, pričom zahynulo všetkých 150 ľudí na palube.

Obavy zo straty licencie

O Lubitzovi po havárii vyšlo najavo, že ho sužovali rôzne zdravotné problémy, opakovane aj depresie. Motív jeho činu však naďalej nie je zrejmý. Vyšetrovatelia sa najviac prikláňajú k téze, že ním zmietali obavy zo straty licencie pilota v súvislosti návštevami u mnohých lekárov, ktoré tajil, a zatiaľ iba povrchne špecifikovanými ochoreniami.

Francúzsky Úrad vyšetrovania a analýz civilného letectva na základe prvej analýzy druhej čiernej skrinky, Flight Data Recorder, havarovaného lietadla, ktorá zaznamenávala údaje o lete a našla sa vo štvrtok, informoval, že "pilot v leteckej kabíne použil autopilota, aby nasmeroval lietadlo na zostup k výške 100 stôp (približne 300 metrov) ... Následne pilot niekoľkokrát upravil nastavenie autopilota, aby zvýšil rýchlosť, ktorou lietadlo zostupovalo".

Nútené pristátie

Lietadlo nemeckej nízkonákladovej spoločnosti Germanwings letiace z Hannoveru do Ríma muselo v piatok nútene pristáť na letisku v Benátkach pre náhlu  nevoľnosť dvoch osôb na palube. Na náhlu nevoľnosť sa počas letu sťažovala jedna cestujúca a jeden člen posádky. Ich stav si vyžadoval zásah lekára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok