Bulharským politikom preveria majetkové priznania, niektorí viedli nákladný život

ČTK
3.4.2015 16:50

Podľa odhadov by malo ísť asi o šesť až osem tisíc ľudí. Previerky bude vykonávať špeciálny orgán. Bulharsko spolu s Rumunskom dlhodobo zápasia s vysokou mierou korupcie.

Bulharským politikom preveria majetkové priznania, niektorí viedli nákladný život
SITA

Ministri aj poslanci pod drobnohľadom

V rámci boja proti korupcii v Bulharsku preverí špeciálny orgán majetkové priznania tisícov verejných činiteľov, vrátane členov vlády a poslancov.  Oznámila to podpredsedníčka vlády Meglena Kunevová. „Bulharsko má problém s korupciou," povedala novinárom vicepremiérka. "Nedarí sa nám pokročiť v boji s touto trestnou činnosťou na vysokých miestach," dodala.

Štátna rada pre protikorupčnú politiku predovšetkým chce preveriť daňové priznania funkcionárov – ministrov, členov parlamentu, šéfov rôznych štátnych inštitúcií a predstaviteľov miestnych úradov. Podľa odhadov by malo ísť asi o šesť až osem tisíc ľudí. Priznania totiž údajne nezodpovedajú nákladnému spôsobu života niektorých týchto činiteľov.

Kontroluje aj Únia

Previerky bude vykonávať špeciálny orgán, ktorý majú tvoriť zástupcovia prokuratúry, polície a štátneho bezpečnostného úradu, ktorý by mal začať pracovať do začiatku budúceho roka. Celú stratégiu tohto zámeru by vláda mala podľa Kunevovej definitívne schváliť do konca tohto mesiaca.

Bulharsko je spoločne s Rumunskom pod neustálym dohľadom Európskej komisie pre účinnosť fungovania justície najmä v oblasti boja proti korupcii a organizovanej kriminalite, ktoré sú v obidvoch krajinách veľkým problémom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok