Ruská armáda mení taktiku v Donbase, sústreďuje sa na výcvik

ČTK TASR
3.4.2015 11:32

Rok po začiatku konfliktu na východe Ukrajiny je prítomnosť ruských vojakov v Donbase stále dobre viditeľná, ich úloha sa ale takticky mení. Napísala to v reportáži z bojiska pri meste Jenakijeve agentúra AP.

Ruská armáda mení taktiku v Donbase, sústreďuje sa na výcvik
SITA/AP

Rusko sa sťahuje

Po februárovom prímerí Moskva na Ukrajine udržuje menší počet svojich vojakov a ich úlohou je teraz najmä výcvik. Príslušníci ruských ozbrojených síl v minulosti riadili celý rad povstaleckých ofenzív a po vykonaní útočnej operácie sa rýchlo stiahli.

V súčastnosti ale Rusko svoju vojenskú prítomnosť v Donbase minimalizuje. Moskva sa tak zrejme snaží presvedčiť Západ o možnosti zrušenia protiruských sankcií, ktoré boli vyhlásené po vlaňajšej anexii Krymu a vyhlásení donbaských "ľudových republík".

Stovky ruských inštruktorov

Rusko má podľa americkej agentúry na východe Ukrajiny niekoľko stoviek vojenských inštruktorov a približne rovnaký počet vojakov v zbrani. Ešte vo februári pritom podľa londýnského vojenského analytika Igora Suťagina bojovalo na Ukrajine asi 9000 ruských vojakov.

Moskva prítomnosť svojich pravideľných jednotiek v Donbase popiera, pripúšťa ale, že v povstaleckých jednotkách bojujú ruskí dobrovoľníci, prípadne vojaci na dovolenke.

Povstalci: Rusi tu boli

Povstalci priznávajú, že vojenský materiál a muníciu dostávajú z Ruska. "Nemáme čo skrývať, Rusi tu boli. Prekročili hranice a rýchlo odišli," povedal novinárom povstalecký bojovník Alexej, ktorý sa zapojil do februárových bojov o strategické mesto Debalceve.

"Naši bratia nám pomáhajú," povedal jeho kolega Andrej. Zatiaľ čo vo výzbroji povstalcov sú len staršie tanky T-72, Rusi údajne na Ukrajine nasadili do bojov novšie T-90.

Turecko chce na Krym vyslať misiu

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu opísal dnes situáciu na Krymskom polostrove ako "neakceptovateľnú", čo sa týka porušovania práv krymských Tatárov - etnika hovoriace turkotatárskym jazykom. Ankara podľa neho čoskoro vyšle do tejto oblasti neoficiálnu pozorovaciu misiu.

"Ľudia na Kryme, a predovšetkým krymskí Tatári, sú utláčaní a ich práva porušované... Čoskoro pošleme na Krym neoficiálnu misiu, aby pozorovala porušovanie ľudských práv," povedal šéf tureckej diplomacie na tlačovej konferencii počas svojej súčasnej návštevy v hlavnom meste Litvy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok