Jemenská al-Káida oslobodila stovky väzňov, rebeli bojujú o Aden

2.4.2015 12:57

Príslušníci jemenskej odnože al-Káidy vtrhli do väznice na juhovýchode Jemenu a oslobodili približne 300 trestancov. Šiitskí povstalci Húsíovci a ich spojenci sa medzitým prebojovali už do centra Adenu, ktoré je poslednou významnou základňou síl lojálnych prezidentovi Hádímu.

Jemenská al-Káida oslobodila stovky väzňov, rebeli bojujú o Aden
SITA/AP

Al – Káida chce zastaviť armádu

Útok na väzenské zariadenie v centre mesta bol súčasťou synchronizovaných ozbrojených útokov al-Káidy na viacero štátnych inštitúcii v dôležitom prístavnom meste al-Mukallá. "Ozbrojené živly z al-Káidy obliehali al-Mukallu zo všetkých strán. Bojovali s nimi vládne jednotky," povedal nemenovaný predstaviteľ. "Mesto obliehajú, aby zabránili akémukoľvek prísunu armádnych posíl," dodal.

Väčšinu z oslobodených väzňov tvoria príslušníci al-Káidy, ktorá je aktívna v tejto najchudobnejšej krajine arabského sveta. V Jemene sa aktuálne koná letecká ofenzíva viac ako desaťčlennej koalície arabských krajín.

Šiíti obsadili centrum Adenu

Šiitskí povstalci Húsíovci a ich spojenci sa medzitým prebojovali už do centra Adenu, južného jemenského mesta, ktoré je poslednou významnou základňou síl lojálnych prezidentovi Abdovi Rabbuovi Mansúrovi Hádímu. Podľa údajov miestnych obyvateľov sú povstalcov stovky, pričom ich podporujú tanky a obrnené vozidlá.

Ide o prvý prípad, keď pozemné boje zasiahli tak hlboko do mesta. Stalo sa tak napriek týždeň trvajúcim náletom koalície vedenej Saudskou Arábiou, ktoré sú zamerané na zastavenie postupu Húsíovcov.

Prezident ušiel

Už minulý týždeň sa povstalci priblížili k Adenu natoľko, že prezident Hádí utiekol do Saudskej Arábie. To viedlo k spusteniu arabských náletov, v rámci ktorých však medzičasom zbombardovali už aj mliekarenský podnik či utečenecký tábor.

Hovorca koalície generál Ahmed Asir povedal, že útočiť na povstalcov je "veľmi ťažká úloha". Podľa jeho slov však využívajú všetky dostupné informácie tajných služieb, aby nezasiahli nesprávne ciele. Pokiaľ by šiitskí povstalci Aden získali, mali by pod kontrolou už všetky najdôležitejšie oblasti krajiny.

Saudská Arábia začala uskutočňovať nálety proti šiitským povstalcom v noci zo stredy na štvrtok minulého týždňa a postupne sa k nej pridali aj ďalšie arabské krajiny. Útoky majú zastaviť postup Húsíovcov, ktorí sa snažia rozšíriť územie pod svojou kontrolou a ovládajú už aj hlavné mesto Saná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok