Na Slovensko prišiel srbský premiér, stretol sa s Ficom aj Kiskom

TA3 TASR
2.4.2015 14:32

Slovensko zatiaľ nie je pripravené uznať samostatné Kosovo. Vyhlásil to premiér Robert Fico na stretnutí so srbským partnerom Aleksandrom Vučičom. Premiér Vučič absolvoval v Bratislave aj rokovanie s prezidentom, predsedom parlamentu a otvoril slovensko-srbské ekonomické fórum.

Fico: Kosovo neuznáme

To, že sa Srbsko rozpráva s Albáncami, podľa Vučiča neznamená, že sa mení jeho vzťah k samostatnosti Kosova. Zdôraznil, že ten je stále rovnaký a nemeniteľný. "S Albáncami sa budeme rozprávať aj naďalej," deklaroval.

Fico privítal konštruktívny charakter srbskej politiky, ktorú realizuje v regióne. "Pozorne sledujeme vývoj vzťahov medzi Belehradom a Prištinou. Ale rovnako ako Srbsko ani Slovensko nemá dnes dôvody na zmenu svojej pozície, pokiaľ ide o Kosovo. Nie sme pripravení a neuznáme samostatnosť Kosova," vyhlásil šéf slovenskej exekutívy.

Normalizácia vzťahov bola podmienkou

Zároveň upozornil na to, že treba oddeliť každodenný praktický život ľudí v tejto oblasti od medzinárodného práva. Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Belehradu v roku 2008. Z krajín Európskej únie ju doteraz neuznalo päť štátov, Slovensko je medzi nimi.

Normalizácia vzťahov medzi Belehradom a Prištinou bola podmienkou pre začatie prístupových rokovaní Srbska s Európskou úniou. Únia ich oficiálne so Srbskom začala v januári 2014. Po prvom formálnom prístupovom zasadaní s Belehradom sa však zatiaľ neotvorila žiadna z negociačných kapitol, pretože dohoda medzi Srbskom a Kosovom sa úplne nerealizovala.

Pozrite si celý brífing Fica a Vučiča

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok