Trh so zbraňami sa zmenil, kraľujú mu strážcovia svätých miest

TA3
5.4.2015 20:24

Ani gigantické investície do zbrojenia v Číne a Indii nestačili. Z vrcholu rebríčka najväčších nákupcov zbraní ich vlani zosadila Saudská Arábia. Má na to dôvod.

Trh so zbraňami sa zmenil, kraľujú mu strážcovia svätých miest
SITA/AP

Nový líder exportérov

Výskumná spoločnosť IHS sa pozrela na čísla vojenských objednávok svetových mocností. Podľa nich zostavili rebríček najväčších importérov a exportérov zbraní. Objavujú sa tam staré známe mená, ale líder najväčších nákupcov je nový.

Prekvapenie priniesol rebríček importérov. V minulom roku sa stala lídrom v nákupe zbraní Saudská Arábia, predbehla víťaza roku 2013 Indiu a aj obrovskú Čínu. Globálny obchod so zbraňami vzrástol z 56,8 miliárd na 64,4 miliardy, čo znamená 13,4 percentný nárast.

Dôvodom tohto nárastu je najmä dopyt po vojenských lietadlách súvisiaci s napätím na Blízkom Východe a v Tichomorí. "Rast v Saudskej Arábii je dramatický a na základe objednávok sa čísla nebudú zmenšovať," povedal analytik IHS Ben Moores pre agentúru Reuters. Podľa odhadov IHS by mohli objednávky narásť na 9,8 miliardy v tomto roku.

Top importéri roka 2014

1. Saudská Arábia

2. India

3. Čína

4. Spojené Arabské Emiráty

5. Taiwan

6. Austrália

7. Južná Kórea

8. Indonézia

9. Turecko

10. Pakistan

Obavy z kalifátu, Jemenu aj z Iránu

Saudská Arábia a Spojené Arabské Emiráty (na 4. mieste) sú súčasťou koalície vedenej USA proti Islamskému štátu. Na saudskom území sa nachádzajú aj najposvätnejšie miesta islamu Mekka a Medina, takže obava, že islamisti sa budú snažiť prebiť až sem, je oprávnená. Obe tieto krajiny dovážajú viacej zbraní ako celá západná Európa.

Saudská Arábia čelí militantným islamistom na svojej severnej hranici s Irakom, ale pokojná nie je ani hranica s Jemenom, ktorý sa tiež snaží vysporiadať s terorizmom. Dobre vyzbrojení Saudi sa pred pár dňami postavili na čelo arabskej koalície, ktorá útočí na šiitskych rebelov v krajine. Tým začal pomáhať druhý regionálny hegemón Irán, s ktorým majú ochrancovia Mekky a Mediny nedobré vzťahy.

Spojené štáty zarobili miliardy

Polovica krajín v prvej desiatke sa nachádza na Blízkom východe. Z ekonomicky silného a po zbraniach bažiaceho regiónu najviac ťažia Spojené štáty, ktoré tu dokázali minulý rok zarobiť 8,4 miliardy dolárov, na trhu dokáže zarobiť aj Veľká Británia, Rusko, Francúzsko a Nemecko.

F201409251263101.jpeg

Saudská Arábia sa pripojila k leteckým útokom na kalifát. Jedným z vojenských pilotov je aj člen kráľovskej rodiny princ Khaled bin Salman. (ČTK/ABACA/Balkis Press)

Ropa za zbrane

Saudská Arábia si môže dovoliť veľké výdavky, s 8 miliónmi barelov ropy denne je jej najväčším producentom. Zároveň aj veľkým lákadlom pre islamistických militantov.

Ropa je jedným z hlavných zdrojov príjmov, už v prvých mesiacoch zabrali sieť ropných polí v Sýrii a Iraku a niektoré zdroje tvrdia, že dokážu vyťažiť až 25-tisíc barelov ropy denne.

mansouri.jpg

Spojené Arabské Emiráty sa pochválili aj ženskou pilotkou v stíhačke F-16. (UAE Air Force)

Najväčším vývozcom zbraní zostávajú jednoznačne USA, na ďalších priečkach je Rusko, Francúzsko, Veľká Británia a Nemecko. Toto poradie je bez zmeny od roka 2013.

Top exportéri 2014

1. USA

2. Rusko

3. Francúzsko

4. Veľká Británia

5. Nemecko

6.Taliansko

7. Izrael

8. Čína

9. Španielsko

10. Kanada

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok