Nálet vojenskej koalície zasiahol v Jemene utečenecký tábor

SITA
30.3.2015 19:34

Jeden z náletov vojenskej koalície arabských krajín vedenej Saudskou Arábiou proti šiitským povstalcom známym ako Hautíovci sa uskutočnil pri utečeneckom tábore Mazrak na severe Jemenu, v časti krajiny ovládanej povstalcami.

Nálet vojenskej koalície zasiahol v Jemene utečenecký tábor
SITA/AP

Desiatky mŕtvych a 250 zranených

Medzinárodná organizácia pre migráciu uviedla, že následkom zásahu zahynulo 45 ľudí a ďalších 65 sa zranilo. Nie je však celkom zrejmé, koľko z obetí tvorili civilisti a koľko vojaci, vyhlásil hovorca IOM Joel Millman.

Iný humanitárny pracovník uviedol, že nálet zasiahol kamión plný militantov pred vchodom do utečeneckého tábora, pričom zahynulo deväť obyvateľov tábora, dvaja strážnici a neznámy počet šiitských bojovníkov. Povstalecké ministerstvo obrany na svojej internetovej stránke vyhlásilo, že pri zásahu zomrelo 40 ľudí vrátane žien a detí a až 250 ďalších sa zranilo.

Bombardovali aj hlavné mesto

Tábor Mazrak sa nachádza v provincii Hadždža pri hranici zo Saudskou Arábiou a je domovom tisícok Jemenčanov, ktorí sa sem presídlili počas desaťročia trvajúcej vojny medzi takzvanými Hautíovcami a oficiálnou jemenskou vládou. Žijú tu tiež východoafrickí migranti.

Vojenská koalícia vedená Saudskou Arábiou bombarduje Jemen už piaty deň. Dôsledkom toho bolo do utečeneckých táborov presídlených približne 750 jemenských rodín z provincie Saada na severe krajiny, ktorá je centrom Hautíovcov.

V noci koalícia tiež bombardovala hlavné mesto Saná, jej hlavným cieľom bola diplomatická štvrť hlavného mesta. Letecké útoky v pondelok zasiahli aj viaceré sklady zbraní, ktoré sú umiestnené v tuneloch pod kopcami nad mestom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok