V Jemene obsadili americkú základňu, prezident ušiel z paláca

TASR
25.3.2015 16:16

Jemenskí šiitskí povstalci, takzvaní húsíovia, obsadili leteckú základňu na juhu krajiny, na ktorej donedávna pôsobili americkí a britskí vojaci.

V Jemene obsadili americkú základňu, prezident ušiel z paláca
SITA

Pomáhali im jemenskí vojaci

Húsíovia, obsadili leteckú základňu na juhu krajiny, na ktorej donedávna pôsobili americkí a britskí vojaci. Televízia al-Masíra informovala, že húsíovia "zabezpečili" veľkú leteckú základňu al-Annad, nachádzajúcu sa asi 60 kilometrov severne od najväčšieho jemenského prístavu Aden.

Pri útoku im pomáhali s nimi spriaznení vojaci jemenskej armády.
Práve do Adenu sa po faktickom vyhnaní z metropoly Saná kontrolovanej húsijmi uchýlil prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí. Súčasne vyhlásil Aden za dočasné hlavné mesto Jemenu.

Za dolapenie Hádího vypísali odmenu

Jemenskí šiitskí povstalci vypísali odmenu za dolapenie prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorý sa pod ich tlakom musel uchýliť na juh krajiny. Vzbúrenci, takzvaní húsíovia, v jemenskej štátnej televízii zverejnili vyhlásenie, ponúkajúce odmenu 100 000 dolárov za zadržanie Hádího.

Povstalcom sa už podarilo zadržať jemenského ministra obrany Mahmúda Subajhího, ktorý sa na čele prezidentovi verných síl osobne zapojil do bojov v provincii Lahdž. Minister zahraničných vecí Rijád Jasín vyzval arabské štáty, predovšetkým z oblasti Perzského zálivu, na "okamžitú" vojenskú intervenciu v Jemene, ktorá by zastavila postup povstalcov.

Vyslanie námorných a leteckých síl

Podľa Jásina je potrebné vyslanie arabských leteckých aj námorných síl. V opačnom prípade podľa neho hrozí, že sa Jemenu de facto zmocní Irán, ktorý údajne podporuje húsíov. Tí to ale popierajú.

Výzva bola zverejnená krátko po tom, ako prezident utiekol zo svojho paláca v prístavnom meste Aden, ku ktorému sa približujú jednotky húsíov.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok