Číňania sa dohodli na kúpe symbolu talianskeho priemyslu

ČTK, TASR
23.3.2015 10:21

Čínska spoločnosť China National Chemical Corporation (ChemChina) sa dohodla na kúpe talianskeho výrobcu pneumatík Pirelli za 7,1 miliardy eur.

Číňania sa dohodli na kúpe symbolu talianskeho priemyslu
SITA/AP

Využili oslabenie eura

Po dokončení transakcie tak prejde jeden zo symbolov Talianska a piaty najväčší svetový producent pneumatík do čínskych rúk, konštatovala agentúra Reuters.

Dohodu v nedeľu schválili akcionári Pirelli. Bohatí čínski investori využívajú oslabenie eura na nákupy firiem v čase, keď sa Európa vynára z hospodárskej stagnácie.

Získali prístup k technológiám

Štátna ChemChina získa kúpou talianskeho symbolu prístup k technológiám na výrobu vysokokvalitných pneumatík, ktoré sa predávajú s vyššou maržou. A zároveň vstup Číňanov do talianskej firmy jej pomôže výrazne zvýšiť podiel na čínskom trhu.

Divízia výroby pneumatík China National Tire & Rubber čínskeho koncernu ChemChina získa najprv 26,2-% podiel v talianskej holdingovej firme Camfin, ktorá vlastní Pirelli, a následne jej predloží záväznú ponuku na kúpu zvyšného podielu.

Dohodnutá transakcia je najnovším z rady čínskych akvizícií v Taliansku. Čínske firmy už v Taliansku prevzali napríklad elektrárenské podniky Terna a Snam, dodávateľov turbín Ansaldo čo výrobcu luxusných jácht Ferretti.

Dostanú aj kalendáre so ženami

Spoločnosť Pirelli vznikla pred 143 rokmi ako výrobca gumárenského tovaru. V súčasnosti je piatym najväčším producentom pneumatík na svete a ich výhradným dodávateľom pre majstrovstvá sveta formuly F1.

Firma je známa rovnako vďaka legendárnemu kalendáru Pirelli. Pre ten v minulosti pózovali napríklad herečny Sophia Lorenová, Monica Bellucciová, Penélope Cruzová a Hillary Swanková, topmodelka Kate Mossová a iné známe ženy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok