Sarkozy je späť, jeho strana nečakane vyhrala prvé kolo regionálnych volieb

TA3 SITA TASR
23.3.2015 09:51

Prvé kolo regionálnych volieb vo Francúzsku vyhrali nečakane konzervatívci z Únie za ľudové hnutie pod vedením bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Sarkozy je späť, jeho strana nečakane vyhrala prvé kolo regionálnych volieb
ČTK

Vládnuci socialisti až tretí

Konzervatívna strana známa pod skratkou UMP získala podľa predbežných výsledkov spoločne s partnermi vyše 30 percent hlasov. Francúzska opozičná konzervatívna strana Zväz za ľudové hnutie pod vedením bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho spoločne so svojimi spojencami zvíťazila v nedeľňajšom prvom kole volieb do zastupiteľstiev jednotlivých departmánov, zatiaľ čo krajne pravicový Národný front napriek očakávaniam skončil až ako druhý v poradí.

Podľa najnovších odhadov, zverejnených spravodajským webom 20minutes.fr, pravicová koalícia získala v prvom kole regionálnych volieb asi 36 percent hlasov, FN 25 percent a socialisti 21 percent hlasov. Vládnuca Socialistická strana v súlade s predpoveďami figuruje na tretej priečke s približne 21 percentami, čo potvrdzuje jej nepopulárnosť po nesplnení sľubov, že v krajine zníži nezamestnanosť.

Sarkozy vylúčil vytváranie koalícií

Sarkozy počas vystúpenia v centrále UMP vyhlásil, že "chápe sklamanie" voličov FN, vylúčil však vytváranie akýchkoľvek koalícií. Nacionalisti na čele s europoslankyňou Marine Le Penovou dúfali, že nadviažu na minuloročný úspech vo voľbách do Európskeho parlamentu a posilnia postavenie svojej líderky pred prezidentskými voľbami v roku 2017.

Protiprisťahovalecky a euroskepticky zameraná strana si v minuloročných voľbách do obecných orgánov zabezpečila celkovo jedenásť starostov.

Juppé: Výsledky svedčia o odmietaní politiky vlády

Podľa bývalého pravicového premiéra Alaina Juppého výsledky svedčia o odmietaní politiky vlády a socialistickej väčšiny. Súčasne upozornil, že UMP nedosiahla očakávaný výsledok.

Vládnuci socialisti skončili podľa zatiaľ neoficiálnych predbežných výsledkov na treťom mieste. Rozhlasová stanica RTL dnes ráno informovala, že Socialistická strana podľa predbežných výsledkov stratila nielen departementy na severe krajiny, ale aj na východe, napríklad Alsasko.

Socialisti vyzvali na zjednotenie

Nemenovaní predstavitelia PS upozorňujú, že predbežne tretie miesto vo voľbách zavinili aj spory medzi PS a ich spojencami, najmä so Zelenými. "Pravica šla do volieb zjednotená, ľavica rozdelená," uviedol pre denník Le Figaro nemenovaný predstaviteľ PS blízky prezidentovi Francoisovi Hollandovi.

Vedúci predstavitelia Socialistickej strany preto voličov i kandidátov vyzvali na zjednotenie, aby tak v druhom kole regionálnych volieb bolo možné čeliť pravici a krajnej pravici v podobe Národného frontu, ktorý bol považovaný za veľkého favorita volieb, ale skončil na druhom mieste za pravicovou koalíciou.

Premiér Valls uvítal porážku ultrapravičiarov

Francúzsky premiér Manuel Valls uvítal porážku Národného frontu v prvom kole regionálnych volieb a súčasne sa snažil marginalizovať význam tretieho miesta, na ktorom skončila vládna Socialistická strana. Valls vo vysielaní rozhlasovej stanice RTL uviedol, že ho "istým spôsobom teší", keď vidí, že podpora voličov pre FN nie je taká vysoká, ako sa vo všeobecnosti očakávalo.

Výsledky prvého kola volieb naznačujú, že druhé kolo bude často súbojom medzi kandidátmi UMP a FN. Valls voličov vyzval, aby vo volebných obvodoch, kde bol kandidát socialistov v prvom kole vyradený, podporili kohokoľvek, kto stojí proti kandidátovi FN.

Viac nám povedala naša spolupracovníčka Alena Vrbovská

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok