Ruský veľvyslanec pohrozil dánskym lodiam jadrovým útokom

ČTK
21.3.2015 17:34

Rusko by mohlo vyslať svoje jadrové strely proti dánskym lodiam v prípade, že sa Škandinávia pripojí k protiraketovej obrane NATO.

Ruský veľvyslanec pohrozil dánskym lodiam jadrovým útokom
SITA/AP

Dôvodom je protiraketová obrana

V prípade, že sa Škandinávia pripojí k protiraketovej obrane NATO, Rusko je pripravené vyslať svoje jadrové strely proti dánskym lodiam. Vyhlásenie ruského veľvyslanca Michaila Vanina v Kodani vyvolalo ostrú reakciu dánskej vlády. Minister zahraničných vecí označil diplomatove slová za prekročenie prípustných medzí.

„Nemyslím si, že by Dáni chápali dôsledky svojho pripojenia k protiraketovej obrane, ktorá je vedená USA. Pokiaľ sa tak stane, dánske lode sa stanú terčom pre ruské jadrové strely,“ uviedol ruský ambasádor Michail Vanin. Podľa jeho slov hrozí, že sa krajiny stanú nepriateľmi.

Prekročil prípustné hranice

Šéf dánskej diplomacie Martin Lidegaard prehlásil, že Vanin "prekročil prípustne hranice", keď dal najavo, že každý kto sa v budúcnosti pripojí k obrannému systému bude terčom ruských striel.

Dánsko v auguste súhlasilo, že sa pripojí k protiraketovému štítu aliancie a poskytne aspoň jednu malú vojnovú loď s dostatočne výkonným radarom. Protiraketový obranný systém, ktorého pozemné základne majú byť v Poľsku a Rumunsku, Moskvu dlhodobo dráždi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok