Londýnčania sa k výstavbe nových mostov postavili po novom

TA3
22.3.2015 19:43

Na bratislavských mostoch uviaznu každodenne tisícky ľudí, ich kapacity nestačia pre autá ani pre verejnú dopravu. Bratislava potrebuje ďalší most. Aktívne sa po nových mostoch ohliada aj Londýn, tam ale paralela medzi oboma mestami končí.

Londýnčania sa k výstavbe nových mostov postavili po novom
Garden Bridge Trust

Most bude parkom aj záhradou

Londýnu nejde len o mosty, ktoré by slúžili ako nové mnohoprúdové cesty pre masu áut. Nové štúdie  naznačujú, že Londýn začína preferovať iný typ priechodov cez Temžu.

Najvážnejšie vyzerá projekt The Garden Bridge, ktorý by mal stáť medzi súčasnými mostami Waterloo a Blackfriars. Bol by určený výhradne pre peších. Autor návrhu Thomas Heatherwick sa v spolupráci s herečkou a aktivistkou Joannou Lumley snažil vytvoriť pre chodcov atraktívny priestor.

Celý most by mala pokrývať tráva, stromy a kvety. Na 360-metrovom moste budú aj menšie intímne zákutia. "Naša myšlienka bola jednoduchá, urobiť nad riekou záhradu," vyjadril sa Heatherwick. Ak pôjde všetko podľa plánu, most slávnostne otvoria v roku 2018. Bezpečná zóna pre peších však znamená zákaz pre cyklistov, tento most prejdú, len ak budú bicykel tlačiť.

Bláznivý projekt excentrika a boháčov?

Problematickým bodom je finančná stránka. Podľa odhadov výstavba zhltne 175 miliónov libier a ročné náklady na údržbu budú 3,5 milióna libier. Podľa počiatočných plánov by mal byť most hradený predovšetkým zo súkromných.

Odporcovia projektu vyčítajú, že zničí výhľad na Temžu a chrám svätého Pavla. Kritici hovoria o ďalšom bláznivom projekte excentrického starostu Borisa Johnsona, celebrít a boháčov.

Mnohí kritizujú aj to, že most sa bude zatvárať o polnoci a aby si na seba zarobil, tak dvanásťkrát do roka ho uzatvoria pre súkromné akcie. Pikniky aj politické protesty budú rovnako zakázané.

Most dostal zelenú

Rowan Moore, nositeľ ocenenia Kritik roka 2014, v blogu o architektúre pre The Observer napísal: "Nejde o dobre koncipovanú dopravnú infraštruktúru. Je to prepchatý a očačkaný kus železnej konštrukcie prizdobený petržlenovou zeleňou."

Zelený most sa ale môže stať turistickou atrakciou, ktorá môže prekonať gigantický kolotoč Londýnske oko. Predpokladá sa, že naraz bude môcť mostom prejsť aj 2 500 chodcov. Mestské časti Lambeth a Westminster sa už dohodli na výstavbe.

Zadanie: Nový most musí byť krásny

Brehy Temže už spájajú desiatky mostov, ale po diskusii o Garden Bridge akoby sa roztrhlo vrece s podobnými nápadmi. Ďalší most by mal vyrásť ako spojnica štvrte Pimlico a Nine Elm, medzi už existujúcimi mostami Vauxhall a Chelsea.

Predseda konzervatívnej väčšiny v zastupiteľstve Ravi Govidia sa vyjadril celé zadanie jednoducho: "Nechceme len funkčný, ale aj krásny most."

Garden Bridge vyšiel zo súkromného lobingu, je prepojený na aktivizmus celebrít a mnoho stretnutí so starostom sa podľa denníka Guardian odohralo za zatvorenými dverami.

Most Nine Elms je trochu iný prípad. Do súťaže sa prihlásilo 74 projektov a všetky sprístupnili širokej verejnosti online. Odhadnuté náklady sú len zlomkom Garden Bridge, celková suma by sa mohla vyšplhať na 40 miliónov libier. Tento most sa cyklistom brániť nebude.

Do užšieho výberu na most Nine Elms - Pimlico postúpili štyri návrhy

most-1.jpeg
most-2.jpeg
most3.jpeg
most4.jpeg

V súťaži sa stretlo až desiatky dizajnov od architektonických a inžinierských tímov. Medzi návrhmi sa objavili jasné inšpirácie z Garden Bridge, rýchle červené cesty pre cyklistov, vodopády, hry s farebnými svetlami, ale aj minimalistické koncepty.

Foto: Wandsworth Council.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok