Vražda Borisa Nemcova mala stáť 5 miliónov rubľov

ČTK
19.3.2015 16:42

Údajný vrah bývalého ruského vicepremiéra a opozičného lídra Borisa Nemcova mal za svoj čin dostať odmenu 5 miliónov rubľov.

Vražda Borisa Nemcova mala stáť 5 miliónov rubľov
SITA/AP

Zakázku neprijal pre peniaze

Čečenec Zaur Dadajev, ktorého polícia označuje za bezprostredného vykonávateľa činu, vraj zákazku prijal, pretože Nemcova nenávidel pre jeho kritiku atentátu na redakciu francúzskeho satirického týždeníka Charlie Hebdo. Uviedla to ruská agentúra Rosbalt s odvolaním sa na zdroje z polície.

Objednávateľom vraždy mal byť podľa vyšetrovateľov zrejme Ruslan Geremejev, príslušník čečenského bezpečnostného práporu Sever. V ňom donedávna pôsobil aj Dadajev a väčšina z ďalších piatich mužov, ktorí boli v kauze Nemcovovej vraždy zadržaní ako podozriví.

Zákazku Dadajev a jeho komplici prijali v polovici januára. Od začiatku februára Dadajev spolu s Anzorom Gubaševom a Beslanom Šavanovom Nemcova tajne sledovali, aby zistili jeho zvyklosti a trasy jeho pohybu po meste. Informácie vraj Dadajevovi dodávali aj ďalší traja Čečenci Šagid Gubašev, Tamerlan Eskerchanov a Chamzad Bachajev. Všetci sú momentálne vo väzbe.

Udalosti podrobne popísali

Udalosti bezprostredne predchádzajúce vražde vraj vyšetrovatelia zmapovali takmer po minútach. Pri obchodnom dome GUM, kde sa Nemcov so svojou priateľkou Hannou Duryckou vyskytoval, sa o 22:00 miestneho času stretli Dadajev, Šavanov a Anzor Gubašev. Trojica politika sledovala, keď večeral.

Na Červenom námestí priliehajúcom k obchodnému domu sa následne sledovania ujal sám Dadajev, ktorý bol vyzbrojený pištoľou. Na moste Nemcova zastrelil a nasadol do auta, ktoré medzitým k miestu činu pristavil Gubašev. Vrahovia sa ukryli vo dvoch moskovských bytoch, odkiaľ potom odišli z Moskvy.

Priznanie vraj vynútili mučením

Dadajev sa po zadržaní priznal a svoj čin motivoval moslimským presvedčením. Prísľub piatich miliónov rubľov vraj prijal, ale Nemcova kvôli peniazom nezabil. Nie všetci jeho komplici údajne boli ochotní "pracovať zadarmo". Neskôr Dadajev podľa ruských médií priznanie odvolal s tým, že bolo vynútené násilím. Dokonca ho vraj mučili.

Vo vyšetrovacích spisoch sa objavuje meno Ruslana Geremejeva ako možného objednávateľa vraždy. Bol to údajne práve on, kto Dadajevovi sľúbil finančnú odmenu a odporučil mu aj komplicov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok