Litva obnovila brannú povinnosť, bojí sa ruskej agresie

TA3 TASR
19.3.2015 14:37

Litva v súvislosti s ukrajinskou krízou dočasne opätovne zavádza brannú povinnosť. Návrh Rady obrany štátu schválil parlament vo Vilniuse jasnou väčšinou hlasov

Povinná vojenčina

Vojenčina sa stane po novom v Litve opäť povinnou. Dôvodom je situáciu na Ukrajine.  Návrh Rady obrany štátu schválil parlament vo Vilniuse jasnou väčšinou hlasov. Za sa vyslovilo 112 zo 141 poslancov, traja boli proti a piati sa zdržali hlasovania.

V najbližších piatich rokoch by malo podstúpiť deväťmesačný základný výcvik 3000-3500 mladých mužov ročne. Litva zrušila brannú povinnosť v roku 2008.

Chcú zvýšiť počet vojakov

Litovský minister obrany Juozas Olekas uviedol, že obnovenie brannej povinnosti umožní zvýšiť počet vojakov a vybudovať zálohu.

Prezidentka Dalia Grybauskaite hovorila o dôležitom a naliehavo potrebnom rozhodnutí parlamentu. "Na našich hraniciach existujú hrozby a zaistenie národnej bezpečnosti by nemalo byť len našou prioritou, ale aj našou povinnosťou," dodala.

Litva sa v dôsledku postupu Ruska na Ukrajine obáva o vlastnú bezpečnosť. Vilnius patrí v ukrajinskej kríze k najhlasnejším kritikom Moskvy. Táto bývalá sovietska republika okrem toho dôrazne nalieha na silnejšiu prítomnosť NATO v Pobaltsku.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok