Európski lídri na summite v Bruseli podporili plán na vznik Energetickej únie

TA3 ČTK
19.3.2015 22:46

Európske hospodárske sankcie voči Rusku je potrebné zladiť s plnením minských dohôd a riešením ukrajinskej krízy. Zhodli sa na tom lídri členských krajín európskej dvadsaťosmičky na summite v Bruseli. Európski lídri rozhodli aj o zriadení Energetickej únie.

Hlavné ciele Energetickej únie

Cieľom Energetickej únie je znížiť závislosť spoločenstva 28 členských krajín od dodávok ropy a zemného plynu z Ruskej federácie, ale aj zvýšenie úspor energie, zlepšenie prepojenia národných trhov s energiou, zintenzívnenie ochrany ovzdušia a výskum.

Predseda Európskej rady Donald Tusk uviedol, že účastníci summitu sa dohodli na zlepšení transparentnosti trhu s plynom, aby dodávatelia nemohli zneužívať svoje postavenie. Navyše chce Európska únia pred dôležitou medzinárodnou konferenciou o klimatických zmenách, ktorej dejiskom bude v decembri Paríž, aj na medzinárodnej úrovni viac lobovať za ochranu ovzdušia.

Summit v sídelnom meste Európskej únie začal minútou ticha, ktorou si prítomní lídri členských krajín uctili pamiatku obetí stredajšieho teroristického útoku v Tunise.

Sankcie voči Rusku zladia s plnením minských dohôd

Na summite Európskej únie sa rozhodlo, že európske hospodárske sankcie proti Rusku je potrebné zladiť s plnením minských mierových dohôd o urovnaní ukrajinskej krízy. Novinárom to po rokovaní lídrov krajín dvadsaťosmičky povedal predseda Európskej rady Donald Tusk.

Tusk pripomenul, že splnenie všetkých podmienok dohody, ktorú podpísali vo februári v Minsku je rozvrhnuté do konca tohto roka. "Sankcie musíme udržať dovtedy, kým sa minské dohody úplne nenaplnia," povedal Tusk. Zdôraznil, že krajiny Európskej únie sú pripravené prijať ďalšie opatrenia, pokiaľ si to okolnosti vyžiadaju.

Tsipras si vymohol rokovania o kríze v Grécku

Grécky premiér Alexis Tsipras si v rámci prebiehajúceho summitu EÚ v Bruseli vymohol mimoriadne stretnutie v "užšom formáte" s poprednými štátnikmi o uvoľnení potrebných financií pre Grécko. Predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem vyjadril nádej, že toto stretnutie pomôže znovu naštartovať stagnujúcu dohodu zameranú na zmierňovanie krízy spojenej so štátnou zadlženosťou.

"Dúfam, že sa nám podarí celý proces dostať znova do pohybu," odkázal Dijsselbloem na pomalosť gréckej vlády pri riešení otázky štátneho dlhu. Podľa jeho slov musia obe strany - Grécko i Euroskupina - "tvrdo pracovať" na tom, aby sa dohodli na finančnom balíku, ktorý má byť uplatnený v nasledujúcich troch mesiacoch, pričom však majú veľmi málo času.

Podľa náznakov diplomatov EÚ, by k stretnutiu, na ktorom Tsipras chce mať nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda a šéfa Európskej centrálnej banky Maria Draghiho, malo dôjsť vo štvrtok v neskorých večerných hodinách po skončení oficiálnych rokovaní lídrov EÚ, alebo v piatok skoro ráno, teda pred začiatkom druhej časti oficiálneho programu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok