Väznená ukrajinská pilotka Savčenková obnovila protestnú hladovku

TASR
16.3.2015 19:01

Savčenkovú navštívili vo väzení aj ukrajinskí lekári, ktorí jej neodporúčali pokračovať v hladovke a upozornili ju, že v opačnom prípade sa jej zdravotný stav môže prudko zhoršiť.

Väznená ukrajinská pilotka Savčenková obnovila protestnú hladovku
(SITA/AP)

Pilotka opäť hladuje

Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková, ktorú od vlaňajšieho leta väznia v Rusku pre podozrenie z účasti na zabití dvoch novinárov televíznej spoločnosti VGTRK v Donbase, obnovila hladovku. Informoval o tom jej advokát Mark Fejgin, podľa ktorého sa Savčenková naďalej dožaduje prepustenia na slobodu.

Pilotka 5. marca čiastočne prerušila protestnú hladovku, od začiatku ktorej vtedy uplynulo viac ako 80 dní. Savčenkovú navštívili vo väzení aj ukrajinskí lekári, ktorí jej neodporúčali pokračovať v hladovke a upozornili ju, že v opačnom prípade sa jej zdravotný stav môže prudko zhoršiť.

Pilotka však napriek tomu prestala prijímať potravu, pije len vodu a nesladený čaj.

Opätovne žiada o prepustenie

Savčenková bola v čase úmrtia novinárov Igora Korneľuka a Antona Vološina, ktorí prišli o život počas bojov na východe Ukrajiny, príslušníčkou dobrovoľníckeho práporu Ajdar. Okrem toho sa proti nej vedie aj vyšetrovanie vo veci údajného ilegálneho prekročenia hraníc Ruskej federácie. Savčenková však tvrdí, že ju na územie Ruska uniesli.

Savčenkovej prepustenie žiada od Moskvy ukrajinské vedenie i vplyvní západní politici a ľudskoprávni aktivisti. Vo väzení sa ju chystá navštíviť aj predseda prezidentskej Rady pre ľudské práva Michal Fedotov s členkou rady Jelizavetou Glinkovou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok