Poslanec Jánoš obviňovaný z týrania manželky sa vzdáva mandátu

TA3, TASR
4.3.2015 16:55

Vyhrážanie sa a hrubý nátlak - toho sa mal na svojej manželke údajne dopúšťať poslanec Smeru-SD a člen parlamentného výboru pre ľudské práva, národnosti a postavenie žien Vladimír Jánoš. Prípadom sa už zaoberá Generálna prokuratúra. Poslanec sa napokon rozhodol rezignovať.

Vzdáva sa mandátu a podáva trestné oznámenie

Poslanec Jánoš sa vzdáva poslaneckého mandátu aj funkcie okresného šéfa Smeru-SD v Prievidzi. Všetko, čo v posledných dňoch odznelo v médiách, bude vraj riešiť ako fyzická osoba a nie ako ústavný činiteľ.

Jánoš podáva trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu ohovárania, krivého obvinenia a porušenia dôvernosti ústneho prejavu. Robí tak po tom, ako sa v médiách objavilo "množstvo lží, poloprávd a nepravdivých obvinení".

Poslanec tvrdí, že je s ňou už pol roka v rozvodovom konaní a nikdy sa vraj nedopustil skutkov, z ktorých ho ona a rôzne osoby obviňujú. "Je nešťastné, že manželka zvolila tento spôsob vedenia rozvodového konania. Týmto trpí najmä naša maloletá dcéra. Do poslednej chvíle som sa snažil naše manželstvo udržať. Žiadne z tvrdení uvedených v médiách nie je pravdivé," povedal poslanec, podľa ktorého je smutné, že existujú osoby priživujúce sa na rozpade jeho manželstva a bez zábran klamú.


"Napriek tomu, že žijeme s manželkou oddelene už niekoľko mesiacov, riadne si plním svoju vyživovaciu povinnosť voči nej a aj našej maloletej dcére. Na základe nepodložených tvrdení som nútený sa brániť. Podľa môjho názoru je neprípustné, aby ma ktokoľvek bezdôvodne obviňoval z páchania trestnej činnosti," dodal.

Čižnár začal konať sám

Medzinárodný výbor pre boj s organizovaným zločinom, terorizmom a korupciou podáva trestné oznámenie na poslanca za vyhrážanie a týranie blízkej a zverenej osoby. Jánoš sa ho údajne dopustil nielen proti svojej manželke, ale aj dcére. Jánošova manželka sa na výbor obrátila, pretože to údajne vnímala ako poslednú z možností, ako poukázať na prípad pred tým, ako sa psychicky zrúti.

Právny zástupca poslancovej manželky podal na Generálnu prokuratúru podnet na prešetrenie týrania zverenej osoby, podnet za vydieranie, vyhrážanie sa a hrubý nátlak, ktorého sa mal Vladimír Jánoš dopustiť na svojej manželke. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová podanie podnetu na poslanca potvrdila. Podnet bude vybavený zákonným spôsobom.

"Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nepotrebuje výzvy od pána Katrinca, aby konal, pretože po včerajšej medializácii týchto informácií generálny prokurátor osobne a bezodkladne kontaktoval okresného prokurátora v Prievidzi a uložil mu pokyn, aby začal vo veci okamžite konať (vo veci podozrenia z týrania blízkej osoby a zverenej osoby)," zdôraznila Predajňová.

Prepisy s vulgarizmami

Na internete sa od utorka 3. marca šíria prepisy nahrávok poslanca s jeho 48-ročnou manželkou Ivetou. V prepise používa poslanec vulgarizmy a vyhrážky.

Vecou sa zaoberala podľa právneho zástupcu Katrinca aj prokuratúra v Trenčíne, kde bol podnet podaný v polovici februára.
Poslanec je so svojou manželkou v rozvodovom konaní. Vladimír Jánoš je podpredsedom ľudskoprávneho výboru NR SR, ktorý má na starosti aj postavenie žien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok