Fotogaléria: Vesmírnu stanicu pripravili na budúcnosť, pozrite si zábery z výstupov

TA3, NASA, Twitter
8.3.2015 20:09

Dlhé hodiny strávili v marci a vo februári o vesmíre astronauti z Medzinárodnej vesmírnej stanice. Komplex pripravovali na novú generáciu kozmických lodí. Pri výstupoch do kozmu vznikli krásne zábery.

Fotogaléria: Vesmírnu stanicu pripravili na budúcnosť, pozrite si zábery z výstupov
NASA, Twitter

Náročné úpravy mimo stanice

Americkí astronauti Barry Wilmore a Terry Virts mali počas svojho výstupu do otvoreného vesmíru úlohu natiahnuť viac ako 240 metrov káblov a nainštalovať zariadenie, ktoré pomôže pri komunikácii novej generácie súkromných lodí so stanicou. Vo vesmíre astronauti strávili dokopy 19 hodín a okrem sofistikovaných úprav sa venovali aj fotografovaniu.

Ich snímky sa rýchlo rozšírili cez sociálne siete. Astronauti prostredníctvom svojich twitterových účtov pravidelne verejnosti ukazujú, aká je modrá planéta z vesmíru očarujúca. Stomiliardový kolos na zemskej orbite obývajú v súčasnosti šiesti astronauti.

s8.png

1. Kontrolné centrum v Houstone nahlásilo ideálny deň na prechádzku vo vesmíre. (NASA/Douglas H. Wheelock ‏@Astro_Wheels)

s1.png

2. Pre Terryho Virtsa išlo o vôbec prvý výstup do otvoreného vesmíru. Neodolal a hneď si urobil aj selfie v skafandri. (NASA/@AstroTerry)

s2.png

3. Selfie s celou planétou je zrejme snom mnohých. (NASA/@AstroTerry)

s3.png

4. Virts na ISS strávil už viac ako sto dní, do návratu na Zem mu zostáva dva a pol mesiaca. (NASA/@AstroTerry)

s4.png

5. Astronauti uskutočnili vo vesmíre veľmi užitočné káblovanie. Keď začnú pravidelne lietať na stanicu súkromne lode, bude možné zvýšiť počet členov jednej expedície zo súčasných šesť na sedem. Inžinieri dúfajú, že čas na výskum na ISS sa takto môže až zdvojnásobiť. (NASA/@AstroTerry)

s6.png

6. Medzinárodná vesmírna stanica je jedným z najdrahších projektov v ľudskej histórii. Jeden deň pobytu astronauta stojí približne 7,5 milióna dolárov. (NASA/@AstroTerry)

s7.png

7. Komplex je obrovský. Dokážete nájsť na obrázku astronauta? Nachádza zhruba v strede fotografie (NASA/@AstroTerry)

s9-2.png

8. Výstup do vesmíru začal tým, že si dvojica astronautov prepla svoje skafandre na vnútorné batérie. (NASA)

s10.png

9. Virtsov výstroj počas prvých dvoch vychádzok fungoval bez problémov, počas tretieho našli malé množstvo vody v jeho helme. Podľa NASA sa nedostal do nebezpečenstva. (NASA)

nimoy_prsty.png

10. Vulkánsky pozdrav „Žite dlho a prosperujte“ na pamiatku zosnulého herca Leonarda Nimoya, ktorý stvárnil Spocka zo seriálu Start Trek. (NASA/@AstroTerry)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok