Kardiochiruga Fischera po policajnom zásahu obvinili z úplatkárstva

SITA, TASR, TA3
6.2.2015 14:49

Polícia po zásahu protikorupčnej jednotky obvinila známeho kardiochirurga a bývalého prezidentského kandidáta Viliama Fischera. Informácie potvrdil riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer.

Zobral trojtisícový úplatok?

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil známeho kardiochirurga Viliama Fischera z prijímania úplatku v postavení lekára. Informáciu, ktorú priniesol spravodajský portál TV JOJ, potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

„Podľa zistení polície mal v súvislosti s poskytnutím zdravotníckej starostlivosti prijať úplatok 3000 eur,“uviedla Baloghová s tým, že v prípade dokázania viny hrozí lekárovi trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony polícia podľa Baloghovej nemôže poskytnúť v súčasnosti ďalšie informácie. Hovorkyňa nepotvrdila informáciu, že okrem kardiochirurga boli obvinení aj členovia rodiny, ktorí mu mali úplatok odovzdať.

Fischer podľa portálu noviny.sk dobrovoľne prišiel k vyšetrovateľovi Národnej protikorupčnej jednotky, ktorý ho predvolal na výsluch. Riaditeľ jednotky Róbert Krajmer uviedol, že lekára obvinili z toho dôvodu, že uprednostnil operačný zákrok mimo poradia.

Podľa informácií Denníka N sa na políciu obrátili príbuzní pacientky, ktorú Fischer operoval a ktorá napokon zomrela. Pred zákrokom mal zobrať úplatok a odmietol ho vrátiť.

Dcéra nebohej ženy, o ktorú sa mal kardiochirurg starať, opísala, že úplatky si pýtal vopred. Najprv mu žena odovzdala 1000 eur, neskôr 800 eur a nakoniec ešte 1200 eur. Okrem peňazí lekár od rodiny údajne podľa portálu noviny.sk vzal aj hydinu.

Podieľal sa na prvej transplantácii

76-ročný rodák z Bratislavy je jedným z našich najznámejších lekárov. V roku 1998 sa podieľal na prvej úspešnej transplantácii srdca na Slovensku. Pôsobil aj v rezorte zdravotníctva ako hlavný odborník pre kardiovaskulárnu chirurgiu, kardiochirurgiu a transplantológiu srdca.

Blízka mu bola aj politika. V 90. rokoch podporoval Mečiarove HZDS-ĽS, v roku 2014 kandidoval za prezidenta SR s podporou Zmeny zdola.

Fischer počas prezidentskej kampane

_dsc4783.jpg
MP_bilbordy_NRSR2012_015.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok