Odpadlíci z hnutia PEGIDA zakladajú novú organizáciu

SITA
2.2.2015 20:38

Odpadlíci z nemeckého protiislamského hnutia PEGIDA oznámili, že zakladajú novú organizáciu, ktorá má byť umiernenejšia a zameriavať sa chce na priamu demokraciu prostredníctvom presadzovania referend.

Odpadlíci z hnutia PEGIDA zakladajú novú organizáciu
TASR

Bývalá hovorkyňa Kathrin Oertelová uviedla, že ona ako aj viacerí ďalší predstavitelia hnutia Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA) zakladajú Priamu demokraciu pre Európu (DDfE), ktorá bude presadzovať konzervatívne hodnoty a politicky chce byť orientovaná doprava ako Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej.

Oertelová, ktorá vystúpila z hnutia PEGIDA spolu s niekoľkými ďalšími lídrami minulý týždeň, uviedla, že nová organizácia sa nebude snažiť o súperenie, ale bude organizovať vlastné zhromaždenia v iné dni. Spory vo vedení materského hnutia vznikli po tom, čo z neho pred dvoma týždňami vystúpil spoluzakladateľ Lutz Bachmann. Stalo sa tak, keď na Facebooku zverejnil obrázok seba ako nacistického vodcu a vyjadroval sa tam proti prisťahovalcom a žiadateľom o azyl. Podpora pravidelným pochodom proti islamizácii, ktoré sa konali každý pondelok v Drážďanoch i ďalších mestách s niekoľkotisícovou účasťou, začala po tomto škandále postupne slabnúť.

Pravidelné protimoslimské demonštrácie v Drážďanoch a iných nemeckých mestách sa začali konať ešte v októbri. Organizátori trvali na tom, že protesty sú namierené len proti moslimskému extrémizmu, a nie proti prisťahovalcom alebo islamu ako takému. Demonštrácie však priťahovali krajne pravicové skupiny, čo vyvolalo obavy z nárastu proticudzineckých nálad.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok