Šéf Snemovne pozval do USA Netanjahua, Obamovi to nepovedal

TASR TA3
22.1.2015 09:57

Predseda Snemovne reprezentantov John Boehner pozval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby vystúpil na spoločnom zasadnutí komôr Kongresu USA na tému hrozieb zo strany Iránu a radikálneho islamu. Prejav by sa mal uskutočniť 11. februára. Problém je, že o tom neinformoval prezidenta Obamu, čo je porušením protokolu.

Mal by predniesť prejav o radikálnom islame

"V tomto náročnom čase žiadam premiéra, aby predniesol pred Kongresom prejav o vážnych hrozbách, ktoré predstavujú radikálny islam a Irán pre našu bezpečnosť a spôsob života," uviedol Boehner vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Oznámenie o pozvánke prišlo deň po tom, ako americký prezident Barack Obama v prejave o stave Únie povedal, že bude vetovať sprísnenie sankcií voči Iránu v súvislosti s jeho jadrovým programom, pretože by to mohlo zmariť prebiehajúce rokovania veľmocí s Teheránom.

Boehner na súkromnom stretnutí s ďalšími republikánskymi kongresmanmi podľa agentúry AP zdôraznil, že Kongres bude pokračovať v príprave nových sankčných opatrení voči Iránu.


Netanjahu
pozvánku prijal, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného izraelského predstaviteľa, podľa ktorého premiér tiež skúma možnosť stretnutia s Obamom počas návštevy Washingtonu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok