Vo veku 75 rokov zomrel český exprezident Václav Havel

TA3, SITA
18.12.2011 15:56

Vo veku 75 rokov v nedeľu zomrel bývalý český prezident Václav Havel. Český médiám to v nedeľu napoludnie potvrdil jeho bývalý tajomník Vladimír Hanzel. Podľa jeho slov Havel podľahol svojim dlhotrvajúcim zdravotným problémom v nedeľu v ranných hodinách. Stalo sa tak v rodinnom kruhu v jeho letnom sílde Hrádeček u Trutnova.

Pozrite si videoprofil Václava Havla:

Na Václava Havla spomínajú mnohí jeho spolupracovníci a priatelia ale i slovenskí ústavní činitelia:

Bol veľkým Európanom a priekopníkom zjetnotenia Európy. Takto reagujú na smrť Václava Havla významní svetoví politici. Všetci zhodne zdôrazňujú jeho prínos pre slobodu a demokraciu. Bývalý poľský prezident a šéf hnutia Solidarita Lech Walesa povedal, že Havel by si zaslúžil Nobelovu cenu mieru. Havlovo úmrtie našlo obrovskú odozvu i v svetových médiách:

Pozrite si aj posledný rozhovor Václava Havla pre TA3:

Český dramatik, politik a štátnik Václav Havel, jeden z hlavných predstaviteľov československého disidentského hnutia, ktorý dnes zomrel, bol posledným spoločným prezidentom Čechov a Slovákov pred rozdelením Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR). Dve funkčné obdobia bol aj českým prezidentom (1993-2003).

Narodil sa 5. októbra 1936, nedávno oslávil svoje 75. narodeniny v Prahe. Udalosť si nenechala ujsť ani exministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová.

Václav Havel bol prezidentom ČSFR v období od 29. decembra 1989 do 20. júla 1992. Nahradil v tejto funkcii posledného komunistického československého prezidenta Gustáva Husáka.

Pochádza z pražskej podnikateľsko-intelektuálskej rodiny. Od mladosti prispieval do literárnych časopisov, v roku 1964 uviedlo Divadlo Na Zábradlí jeho prvú hru Zahradní slavnost. Počas a najmä po Pražskej jari bol jedným z ústredných predstaviteľov kritiky komunistického režimu a jeho politickej represie. V druhej polovici 80. rokov 20. storočia ho za jeho názory a aktivity viackrát uväznili.

Za literárne a dramatické dielo, za zmýšľanie a celoživotné úsilie o dodržiavanie ľudských práv udelili Václavovi Havlovi viacero medzinárodných cien, vyznamenaní, ocenení a čestných doktorátov na viacerých univerzitách sveta. Jeden z prvých hovorcov Charty 77, ktorý aj v zahraničí predstavuje symbol boja za slobodu a demokraciu v krajinách bývalého východného bloku, sa stal laureátom najvyšších štátnych vyznamenaní mnohých krajín. Za celoživotné úsilie o dodržiavanie ľudských práv ho viackrát nominovali na Nobelovu cenu za mier. Po prvýkrát tak malo byť počas jeho väznenia ešte v roku 1989, keď ho nominovali americkí kongresmani Steny Hoyer a Dennis DeConcini.

Václav Havel trpel chronickými dýchacími ťažkosťami, ku ktorým prispeli za minulého režimu opakované neliečené zápaly pľúc počas pobytov vo väzení, a desiatky rokov fajčenia. Od roku 1996, keď mu kvôli začínajúcemu nádoru odobrali časť pľúcneho laloku, Havel nefajčil, ale zdravotné ťažkosti a časté pobyty v nemocnici sa mu nevyhýbali.

Napriek zdravotným ťažkostiam neváhal podporiť boj za ľudské a občianskej práva. Stalo sa to napríklad v januári 2010, keď sa v sprievode herca Pavla Landovského a biskupa Václava Malého pokúsil odovzdať čínskej veľvyslankyni Chuo Jü-čen v Prahe petíciu proti uväzneniu čínskeho disidenta Liou Siao-poa. V novembri 2010 podporil svojou prítomnosťou demonštrantov, ktorí v Prahe protestovali proti mestským poslancom koalície ODS a ČSSD, zvoleným v komunálnych voľbách.

V novembri 2009 udelili Václavovi Havlovi čestné občianstvo hlavného mesta SR Bratislavy.

 

 

Informáciu budeme priebežne aktualizovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok