V Štokholme odovzdali Nobelove ceny za rok 2014

TA3 TASR
10.12.2014 14:32

Pakistanská aktivistka za vzdelávanie dievčat Malála Júsafzajová a indický bojovník za práva detí Kajláš Satjárthí si dnes prevzali Nobelovu cenu mieru, ktorú im za veľkého potlesku odovzdali na slávnostnom podujatí v nórskej metropole.

V Štokholme odovzdali Nobelove ceny za rok 2014
SITA

Pakistanská aktivistka za vzdelávanie dievčat Malála Júsafzajová a indický bojovník za práva detí Kajláš Satjárthí si dnes prevzali Nobelovu cenu mieru, ktorú im za veľkého potlesku odovzdali na slávnostnom podujatí v nórskej metropole.

Sedemnásťročnú Malálu, dosiaľ najmladšiu laureátku Nobelovej ceny, a Satjárthího (60) ocenil Nórsky Nobelov výbor "za ich zápas proti útlaku detí a mladých ľudí a za práva všetkých detí na vzdelanie".


Predseda výboru Thorbjörn Jagland v príhovore zdôraznil právo všetkých detí na detstvo a vzdelanie namiesto nútených prác s tým, že "toto svetové svedomie sa nemôže prejaviť lepšie než prostredníctvom" tohtoročných laureátov, uviedla agentúra AP.


"Rozprávam svoj príbeh, nie preto, že je jedinečný, ale preto, že (jedinečný) nie je. Je to príbeh mnohých dievčat," povedala Malála na radnici v Osle, kde ceny odovzdávali. Citovala ju agentúra Reuters.


Malála Júsafzajová prežila v októbri 2012 útok ozbrojenca Talibanu, pri ktorom utrpela ťažké strelné zranenia hlavy. Musela sa podrobiť komplikovanej liečbe a operáciám v Británii, kde zostala študovať na strednej škole. V súčasnosti spravuje nadáciu Malala Fund, podporujúcu vzdelávacie aktivity v moslimskom svete a Afrike.


Satjárthí, ktorého hnutiu pripisujú zásluhy za záchranu 80.000 detí pred prácou v otroctve, niekedy pri násilných konfrontáciách, v nórskej metropole nehľadal publicitu, priznal však, že ho zatienila Malála obklopená obdivovateľmi.


"Prišiel som o dvoch kolegov. Niesť mŕtve telo svojho kolegu, ktorý bojuje za ochranu detí, je niečo, na čo nikdy nezabudnem, ani keď tu sedím, aby som si prevzal Nobelovu cenu mieru," povedal o svojej práci.



Ceny za vedecké kategórie odovzdal švédsky kráľ

Švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv odovzdal dnes popoludní v Štokholme laureátom Nobelove ceny za fyziku, chémiu, medicínu, literatúru a ekonómiu za rok 2014.

Ceremoniál odovzdania prestížnych ocenení sa koná v švédskej metropole tradične 10. decembra - v deň úmrtia vynálezcu Alfreda Nobela, po ktorom sú ceny dotované sumou po osem miliónov švédskych korún (okolo 860.000 eur) pomenované.

Vynálezcom luminiscenčnej diódy (LED) - nového zdroja svetla, ktorý je energeticky úsporný a šetrí životné prostredie - patrí tohtoročná Nobelova cena za fyziku. Tešila sa z nej trojica japonských vedcov Isamu Akasaki, Hiroši Amano a Šuji Nakamura.

Dvaja americkí vedci - Eric Betzig a William Moerner -, ako aj Nemec Stefan Hell získali Nobelovu cenu za chémiu za vývoj superrozlišovacej fluorescenčnej mikroskopie. Vďaka výsledkom ich práce je teraz možné nahliadnuť pomocou optického mikroskopu do nanosveta, uviedla v zdôvodnení Švédska kráľovská akadémia.

Američan John O'Keefe a manželia May-Britt a Edvard Moserovci z Nórska sú laureátmi tohtoročnej Nobelovej ceny za fyziológiu a medicínu, ktorú získali za objav pozičného systému, alebo vnútorného GPS v ľudskom mozgu, ktorý ľuďom umožňuje orientovať sa v priestore. V prípade Moserovcov ide iba o štvrtý manželský pár ocenený súčasne prestížnou cenou a prvých nórskych laureátov ocenenia v danej kategórii.

Laureátom Nobelovej ceny za literatúru je francúzsky prozaik Patrick Modiano, ktorého ocenila porota za "umenie spomienky, s ktorým evokuje tie najneuchopiteľnejšie ľudské osudy a odkrýva životnú skúsenosť okupácie". Literát, ktorý podobné ocenenie označil v uplynulých dňoch za "ireálne", prekonal dnes svoju povestnú zdržanlivosť a prevzal si ocenenie evidentne dojatý.

Francúz Jean Tirole sa stal nositeľom Nobelovej ceny za ekonómiu, a to za analýzu trhových síl a možností regulácie. Laureát objasnil, ako môžu vlády regulovať sektory kedysi ovládané verejnými monopolmi, ako sú napríklad železnice, diaľnice alebo telekomunikácie, v ktorých dominuje malý počet hráčov. "Tohtoročná cena za ekonomické vedy bola udelená za krotenie silných firiem," uviedol stály tajomník Švédskej kráľovskej akadémie Staffan Normark.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok